Mugurel dute! Isărescu, făcut de rușine: „A turnat la Washington un plan secret”!
„Aşa a început trădarea” este titlul unui articol publicat recent de cunoscutul ziarist Gheorghe Smeoreanu, unul dintre cei mai longevivi conducători de ziare și realizatori Tv din Argeș și Vâlcea. Smeoreanu a scris o carte de memorii a lui Nicolae Văcăroiu — „România, jocuri de interese”. Dar, memoriile au și ele capitole nescrise, iar Smeoreanu, care a reținut și asemenea capitole pe care fostul premier nu a dorit să fie publicate — ei, bine, s-a hotărât să le scoată la iveală în publicația „Criterii Naționale”.
„Lucrând la această carte, Nicolae Văcăroiu mi-a spus multe lucruri şi despre mulţi, cu rugămintea să rămână off record şi aşa au rămas„, spune Smeoreanu, care adaogă, „probabil că dacă aş scrie încă o carte cu ceea ce am aflat atunci, fără permisiunea de a publica, ar roşi mulţi”.
Unul dintre cele mai importante „lucruri nespuse” se referă la nimeni altul decât Mugur Isărescu, personaj cheie a României chiar de începuturile transformărilor de după 1990. „Voi divulga doar un scurt episod, scurt, dar de o mare încărcătură simbolică”, scrie Smeoreanu, care relatează următorul episod povestit, sub promisiunea tăcerii, de Văcăroiu, în 1998.„România era într-o situaţie delicată, vapoarele cu motorină aşteptau pe mare să achităm factura”, spunea Văcăroiu. „M-am gândit să iau un împrumut de la Nomura (unul dintre cel mai mari holdinguri financiare din lume, grup japonez, n.n.), erau condiţii avantajoase şi nu mi se cerea nimic în schimb. L-am chemat pe Mugur Isărescu şi l-am informat despre intenţia mea”
Totul firesc până acum — premierul care caută să găsească o soluție financiară cât mai favorabilă, în condițiile în care România era ținta creditorilor atlantiști — FMI și Banca Mondială.
Gestul lui Văcăroiu de a accesa fonduri de la concurența orientală era fără îndoială unul de curaj. Dar, atenție la ce urmează.
Continuă Văcăroiu: „L-am chemat pe Mugur Isărescu. Era pe la prânz. A doua zi când am ajuns la birou, la ora 7, mă aştepta reprezentantul FMI. Omul nostru (Isărescu, n.n.) mă trădase, sunase la Washington şi mă dăduse în primire…”
Faptul este extrem de grav pentru imaginea lui Isărescu — deci necesită o replică urgentă.
Dar, iată și de ce Smeoreanu s-a decis să facă public acest fragment incriminant.
„Mugur Isărescu, continuă şi după un sfert de veac să ne ia de proşti, vorbindu-ne în derâdere”, scrie Smeoreanu — „nu poţi caracteriza altfel recenta declaraţie că băncile nu plătesc impozit fiindcă nu fac profit”.
Din astfel de mici sau mari episoade s-a plămădit amara trădare a României, scrie în final Gheorghe Smeoreanu cel care l-a ajutat pe Nicolae Văcăroiu să dezvăluie sau să previoneze în carte jocurile de interese sau „evenimentele economice şi sociale care s-au derulat în ultimii 20 de ani România”.
Banca Transilvania (BT) nu a platit niciun impozit pe profit in ultimii doi ani, desi a obtinut profituri brute extrem de mari: 2,3 miliarde lei in 2016 si 1,058 miliarde lei in 2015. Ba chiar a avut venituri cu impozitul pe profit: 147 milioane lei in 2016, astfel ca profitul net a urcat la 2,448 miliarde lei, si 218 milioane lei in 2015, profitul net crescand la 1,277 miliarde lei.Spre deosebire de BCR, unde controlul ANAF are ca obiect neplata impozitelor catre stat din cauza piederilor din creditele neperformante si a dobanzilor pentru imprumuturile subordonate obtinute de la banca-mama Erste Bank, la Banca Transilvania litigiul are ca obiect neplata impozitului aferent castigului obtinut din preluarea Volksbank.
Banca Transilvania (BT) a cumparat Volksbank la inceputul lui 2015, in conditiile in care banca austriaca era in pragul falimentului, impreuna cu banca-mama din Austria, din cauza creditelor in franci elvetieni (CHF), astfel ca a fost vorba de o asa-numita tranzactie tip “fire sale”… la pret redus, in urma careia banca din Cluj condusa de Horia Ciorcila a obtinut un castig important, de 1,650 miliarde lei.
Initial, BT a vrut sa plateasca impozit pe profitul din preluarea Volksbank, dar anul trecut… s-a razgandit si a anuntat ANAF printr-o declaratie rectificativa ca nu mai plateste taxe la stat in valoare de 264 milioane lei si isi majoreaza pierderile fiscale (care diminueaza si mai mult impozitul pe profit) cu 1,650 miliarde lei, echivalentul castigului din preluarea Volksbank.
Cu alte cuvinte, castigul a devenit pierdere. (bancherul.ro)