Multitudinea de utilizari ale plantei-Coada soricelului (Achillea mellifolium)

Multitudinea de utilizari ale plantei-Coada soricelului (Achillea mellifolium)

0 261

Alte denumiri ale plantei: alunele, bradatel, ciuresica, crestatea.


Planta creste pe marginea drumurilor si pe locuri necultivate. In Banat i se mai spune alunele, datrorita credintei ca ar vindeca alunitele de pe fata oamenilor. Datorita continutului in ulei volatil, bogat in azulen, coada-soricelului are proprietati puternic antiseptice, apropiindu-se de cele ale musetelului.


Coada soricelului este o planta absolut nepretentioasa la conditiile mediului, ceea ce a facut-o des intalnita pe teritoriul tarii. Se poate vedea atat in poieni, fanete, margini de padure, cat si margini de drum si cai ferate, soluri nisipoase relativ umede, insorite sau umbrite, in regiuni stancoase sau de campie.


De la ea se folosesc florile, dar si parte aeriana a plantei. Florile sunt albe sau au o tenta rozi si au un parfum aromatic, acrisor, destul de puternic. Infloreste din luna aprilie pana la sfarsitul lunii septembrie. Preferabil ca florile sa fie colectate separat de frunze, fiindca au o utilizare diversa. Florile trebuie culesein zilele cu soare puternic, pentru ca atunci le creste continutul de uleiuri volatile. Este foarte binevenita in tratamentul ciclului neregulat, amelioreaza starea femeilor aflate in menopauza, probleme in privinta sanatatii organelor genitale, inflamatii ale ovarelor.


Folosirea plantei se face si inern si extern.



  • In uz intern: stimularea poftei de mancare, anorexie, bronsite, tuse, rinite, rinosinuzite, alergii, sedativ, colici hepato-biliare, deschinezie-biliara, balonari, cistite, ascaridioza, ulcer gastric, ulcer duodenal, cancerul organelor genitale, boli de ochi, hemoragii nazale, osteoporoza, hemoragii stomacale.
  • In uz extern: afectiuni vasculare, exeme, arsuri, contuzii, rani purulente, ulceratii, hemoroizi, fisurile sanilor, abcese dentare, astm bronsic, mancarimi vaginale, leucoree, prolaps uterin.

Se recomanda in diferite afectiuni ale stomacului si intestinelor, ca eneterocolite si gastrite. Calmeaza colicile stomacale, ajuta la eliminarea gazelor si restabileste pofta de mancare. Se poate folosi atat infuzia din planta cat si decoctul.


Infuzia de coada-soricelului are si o actiune stimulenta asupra ficatului, marind secretia biliara, calmand colicile hepatice. Avand si un principiu amar (achileina), care se gaseste in cantitate mai mare in frunze, are proprietati tonice si stimulatorii asupra apetitului. Se recomanda in stari alergice.


O infuzie mai concentrata facuta din 10 g planta la 100 g apa ajuta la eliminarea viermilor intestinali. Ceaiul se bea dimineata pe stomacul gol.


In cura de primavara ajuta la curatarea sangelui.


In tuse si bronsita, in anumite stari nervoase, in boli ale vezicii urinare, ceaiul de coada-soricelului aduce o stare de imbunatatire.


Ceaiul de coada-soricelului influenteaza in bine menstruatia neregulata, avand proprietatea de a regla hemoragiile abundente si calma durerile.


Extern, se foloseste sub forma de bai sau comprese, cu efecte calmante, antiinflamatoare si dezinfectante in arsuri, diferite plagi purulente, exeme zemuinde, hemoroizi, (pentru hemoroizi se recomanda un amestec de coada-soricelului cu funze de uzica, din care se dau 2-3 ceaiuri pe zi. In caz de constipatie se adauga si coaja de crusin), ulcere varicoase si abcese dentare. Are proprietatea de a regenera tesuturile. Pentru bai se utilizeaza: 30-60 g planta la 1 l de apa. Aceasta insusire se mareste prin: adaugarea de radacina de tataneasa. Compresele cu acest ceai calmeaza tenurile inrosite si iritate.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.