Munca in folosul comunitatii la Brasov
Munca in folosul societatii este una dintre pedepsele frecvente pe care justitia americana pentru persoanele care incalca legea. Filmele americane sunt pline de astfel de situatii in care oamenii legii ii pun la munca pe infractori.
Iata ca si in Romania vom avea parte de astfel de stabilimente pentru a-i obliga pe cei care incalca legea sa-si ispaseasca pedeapsa muncind.
Primul atelier pentru prestarea muncii in folosul comunitatii din Romania va fi deschis vineri, 8 mai, la Brasov. Deschiderea oficiala va debuta la ora 12.00, in Aula Universitatii „Transilvania” din Brasov.
Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, in parteneriat cu VEBO – Asociatia pentru Dezvoltarea Probatiunii in Europa de Est si Fundatia pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare, deschide oficial primul atelier pentru derularea muncii in folosul comunitatii.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, „Munca neremunerata in folosul comunitatii reprezinta o institutie juridica prezenta in actuala legislatia penala, dar si o institutie ale carei valente educative au fost recunoscute si valorificate prin proiectele noilor coduri penale. Evenimentul marcheaza transpunerea in realitate a acestei noi abordari privind modalitatea de executare a acestei obligatii”.
De asemenea, se precizeaza ca „activitatile derulate in aceste ateliere aduc beneficii comunitatii pe termen mediu si lung, intrucat asigura reciclarea deseurilor si protectia mediului, sector neatractiv pentru agentii economici publici si privati din cauza costurilor ridicate pe care le implica salarizarea personalului. Din punctul de vedere al persoanei care a suferit o condamnare si al reintegrarii sale sociale, activitatile intreprinse in atelierul de munca in folosul comunitatii pot fi realizate de catre persoane de orice varsta si cu orice pregatire profesionala. Consolidarea institutiei muncii neremunerate in tara noastra se va realiza in acelasi timp cu dezvoltarea serviciilor de probatiune, care, in perspectiva apropiatei finalizari a Codului Penal si a celui de Procedura Penala vor detine responsabilitati sporite in domeniul punerii in executare a acestei obligatii”.
La Brasov, infractorii vor trebui sa dezmembreze manual deseurile electrice si electronice, permitand indeplinirea obligatiei de a desfasura munca in folosul comunitatii de catre persoanele condamnate luate in evidenta Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Judetean.
La eveniment sunt asteptati sa participe ambasadorul Elvetiei in Romania, inalti oficiali ai Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si Ministerului Mediului, reprezentanti ai instantelor din Municipiul Brasov si ai comunitatii.