Munca in loc de amenda penala
Asa ceva se prevede a fi introdus in Codul Penal, in cadrul masurilor educative neprivative de libertate.
Introducerea acestei noi prevederi in Codul Penal pare mult mai benefica decat regimul de detentie sau chiar amenda penala, peste achitarea careia, in anumite conditii, se poate sari. Pentru infractiuni minore este mai nimerita reeducarea prin munca in folosul obstei – asa cum, de altfel, se practica prin tarile occidentale civilizate – decat „statul pe craca” intr-o celula supraaglomerata, pe banii statului – citeste contribuabilului – cu papica si caldurica, in asteptarea trecerii timpului si ininvatarea multor metode de a comite diferite infractiuni. Caci aceasta este, in cele mai multe cazuri, reeducarea din puscarii: niste cursuri de specializare in domeniul infractiunilor, predate de vechi clienti ai penitenciarelor.
O voce venind de sub bandajul de pe ochii Justitiei precizeaza: „Proiectul detaliaza modul in care acestea (noile prevederi, n.a.) sunt aduse la indeplinire astfel incat finalitatea acestora, si anume resocializarea persoanei majore condamnate, respectiv dezvoltarea armonioasa fizica (?!?, n.a.) si psihica a minorului sau tanarului condamnat, sa beneficieze de cat mai multe mijloace de aducere la indeplinire.”
Se are in vedere atat reglementarea unor noi institutii, in cazul masurilor educative neprivative de libertate, cat si punerea in executare si supravegherea executarii acestor pedepse neprivative de libertate
Astfel, ca o noutate fata de actualele prevederi, proiectul stabileste modalitatea de inlocuire a amenzii penale cu munca in folosul comunitatii, precum si controlul executarii acestei munci.
Prin noile prevederi se reglementeaza si durata si conditiile executarii acestei munci, precum si modalitatea de inlocuire a amenzii cu inchisoarea, asta in caz ca nu te duci sa maturi pe unde te-au pus astia.
Va fi interesant de asistat, dupa intrarea in vigoare a acestor noi prevederi, la sedintele instantelor penale, cand judecatorul il va intreba pe inculpat: „Tu ce ai furat, cincizeci de milioane sau cinci gaini?” Caci pana acuma ala cu gainile lua vreo trei sau patru ani de puscarie, fiind pericol social, iar cel cu milioanele o taragana in libertate pana se prescria beleaua.
Oricum, aceasta prevedere cu munca in folosul comunitatii este, cum am mai aratat, practicata in tarile occidentale civilizate de mai mult timp, de ea „beneficiind” numeroase personalitati din diferite domenii de activitate, dar mai ales din lumea artei si a sportului. Prin aceste prevederi se mai descongestioneaza puscariile supraaglomerate, mai scapa statul de ceva cheltuieli si se mai face si ceva treaba prin tara. Nu stiu daca o sa apuc sa-l vad pe afaceristul Ioan Neculaie maturand de zor pe Calea Bucuresti sau pe primarul Brasovului, George Scripcaru, tunzand garduri vii prin parcuri – ca sa dau doar exemple locale – dar, per ansamblu, masura mi se pare binevenita si de perspectiva.
Dan Bota