Munca la negru – 25% dintre angajaÅ£ii au diplome universitare
Aproximativ un sfert (20% – 30%) dintre angajaÅ£ii la negru deÅ£ine diplome universitare în ţări precum România, Belgia, Cipru, FranÅ£a, Grecia, Israel, Rusia, Ucraina ÅŸi Regatul Unit, potrivit raportului 'In From the Shadow: integrating Europe's informal labor ', publicat de Banca Mondială.
"În Cehia, Ungaria, România ÅŸi Slovenia o parte mare a celor care muncesc la negru sunt angajaÅ£i în activităţi de înaltă calificare, non-manuale. Pe de altă parte, în Italia, Portugalia ÅŸi Spania, o mare parte dintre muncitorii la negru sunt angajaÅ£i în muncă manuală, de calificare scăzută", se arată în document. Potrivit raportului, în România miÅŸcarea ÅŸomerilor către munca la negru a fost mai mare ÅŸi mai rapidă decât cea spre munca legală.
"Taxele ÅŸi contribuÅ£iile sociale sunt menÅ£ionate ca fiind motivaÅ£ii importante pentru a munci la negru. În Ungaria ÅŸi Lituania între 30-35% dintre repondenÅ£i au declarat că taxele sunt cel mai important motiv pentru a munci la negru, iar în Slovenia, România, Slovacia ÅŸi Bulgaria procentul se situează la 10% din răspunsuri', informează sursa citată.
Aceasta mai arată că în Republica Cehă doar 3% din salariaÅ£i au primit salariile în plic, în ultimele 12 luni, în Slovenia 5%, în Polonia ÅŸi Lituania 11%, în Letonia 17%, iar în România 23%. 'În România, angajaÅ£ii au primit aproximativ 70% din salariile lor în acest mod, în timp ce în alte ţări ponderea salariului nedeclarat ca un procent din total salariu era mult mai mic", se arată în studiu.