Munca la negru – 75.000 de controale la angajatori

Munca la negru – 75.000 de controale la angajatori

0 305
 
InspecÅ£ia muncii a depistat 11.000 de persoane care munceau fără forme legale, în primele nouă luni ale acestui an.
Conform Agerpres, Inspecţia Muncii a făcut aproape 75.000 de controale la angajatori.
La o primă vedere, cel puţin, sancţiunile aspre pentru munca la negru au avut efect.
Conform legislaÅ£iei actuale, angajatorii depistaÅ£i cu mai mult de cinci persoane muncind la negru riscă un dosar penal ÅŸi condamnări la închisoare.
Până acum, însă, susÅ£in oficialii Ministerului Muncii, în toate aceste cazuri, decizia instanÅ£ei a fost de neîncepere a urmăririi penale.
Cei peste 110.000 de angajaÅ£i fără forme legale, au fost depistaÅ£i de InspecÅ£ia Muncii, în urma celor aproape 75.000 de controale.
Aşadar, media este de aproape şapte controale efectuate pentru depistarea fiecărui angajat care muncea la negru.
Concluzia ar fi că patronii nu mai folosesc munca fără forme legale, concluzie respinsă de vicepreÅŸedintele ConfederaÅ£iei Sindicale Cartel ALFA, Petru Dandea.  
"Practic, în piaÅ£a forÅ£ei de muncă reale, există mult mai mulÅ£i salariaÅ£i care muncesc fără forme legale, dar, chiar ÅŸi atunci când cei de la InspecÅ£ia Muncii execută aceste controale, angajatorii sunt informaÅ£i, probabil, chiar din interiorul InspecÅ£iei Muncii, în momentul în care inspectorii se prezintă la faÅ£a locului, toate lucrurile arată în ordine", spune Petru Dandea. 
 
Eficienţă redusă a cotroalelor  
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, este de părere că eficienÅ£a redusă a cotroalelor ar putea fi explicată prin planurile de control, pe care inspectorii ÅŸi inspectoratele de muncă din judeÅ£e trebuie să le realizeze. 
"Întotdeauna, se găsesc scurgeri de informaÅ£ii, oricât am încerca să le stopăm, ÅŸi probabil că este unul din motivele care conduc la descoperirea unui număr mic de astfel de cazuri", spune Mariana Câmpeanu.   
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, susÅ£ine că anul viitor va cere mai multe controale inopinate, inspectorii urmând să fie anunÅ£aÅ£i în ultimul moment.
În plus, pentru o eficeinţă mai mare în combaterea muncii la negru, controalele vor trebui realizate în colaborare cu alte instituÅ£ii, precum comisariatele pentru protecÅ£ia consumatorilor ÅŸi Garda Financiară, consideră Mariana Câmpeanu.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.