Munca si religia – baza emigrantilor romani

Munca si religia – baza emigrantilor romani

0 265

Peste 50 la suta dintre migrantii romani considera munca si religia elemente importante din viata lor, in timp ce doar 35 la suta afirma acest lucru despre timpul liber si doar 29 la suta despre prieteni, potrivit unui sondaj realizat de Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii (ICCV).
Potrivit sondajului privind valorile migrantilor romani, 86% dintre persoanele chestionate considera familia a fi „foarte importanta”. La intrebarea similara, munca inregistreaza 56 la suta, iar religia 51 la suta.
In schimb, timpul liber a fost amintit ca „foarte important” de 35 la suta dintre persoanele chestionate, prietenii – de 29 la suta, in timp ce politica este considerata a fi foarte importanta doar de sase la suta dintre respondentii romani.
Potrivit cercetatorilor, munca reprezinta un element central al vietii lor, lucru confirmat si de European Values Survey 2008 (EVS 2008), care indica faptul ca pentru jumatate dintre romani munca reprezinta o datorie catre societate, in timp ce 75 la suta considera ca trebuie sa ai un loc de munca.
„Cifrele sunt printre cele mai ridicate din Europa, confirmand pozitia ocupata de Romania intre tarile europene participante la WVS 2005 cu cel mai ridicat ethos al muncii”, sustin initiatorii studiului.
Romanii se claseaza pe primele locuri si in ceea ce priveste importanta acordata religiei, cifrele inregistrate anul trecut indicand o relativa stabilizare la una din valorile cele mai ridicate din Europa.
„Cifrele amintite pana aici plaseaza Romania pe primele locuri in Europa daca luam in considerare importanta acordata muncii si religiei, si departe de restul UE in ce priveste prietenii, timpul liber si politica”, arata initiatorii cercetarii.
Potrivit acestora, in Europa, familia inregistreaza cel mai ridicat scor al importantei, doar in Olanda ea fiind depasita de prieteni, care, altfel, in majoritatea tarilor sunt pe locul doi sau trei.
Mai mult, dintre cele 98 de tari investigate in toate valurile EVS, doar in Pakistan, Chile si Peru, prietenii sunt mai putin importanti decat in Romania.
Religia, in schimb confirma tendinta opusa celei din restul societatilor europene „data de revitalizarea religioasa puternica” si plaseaza Romania in varful ierarhiei continentale.
„Doar tari arabe sau africane (Irak, Maroc, Indonesia, Rwanda etc.) depasesc Romania atunci cand comparam indicii opiniei dominate, in timp ce Turcia, Brazilia si Trinidad-Tobago se plasau in 2005 la acelasi nivel cu cel al tarii noastre”, mai arata cercetatorii care au participat la realizarea sondajului.
Potrivit acestora, intre migrantii care au raspuns la chestionar si romanii din tara nu exista diferente remarcabile in ce priveste importanta acordata familiei, muncii si chiar politicii.
In schimb, datele despre timpul liber, prieteni si mai ales religie indica o imagine care apropie diaspora mai mult de modelul european, indepartand-o de realitatea din tara.
„In ce priveste religia, exista o diferenta de-a dreptul uriasa intre migrantii ce au raspuns la sondaj si romanii din interiorul tarii. Aceasta se manifesta indiferent de varsta sau educatie, in sensul diminuarii importantei religiei, spre valori apropiate de cele din Europa de Vest”, se arata in sondaj.
Potrivit initiatorilor, pentru realizarea sondajului au fost completate 612 chestionare, in perioada mai – octombrie 2008, 598 dintre aceste fiind valide.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.