Muncitorii romani din Spania nu mai au nevoie de vize de munca

Muncitorii romani din Spania nu mai au nevoie de vize de munca

0 239

Spania a eliminat vizele pentru cetatenii romani care au obtinut un contract de munca mai mare de 180 de zile in acesta tara. Se pare ca decizia a fost luata ca urmare a cererii Blocului National Sindical si a directorului Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, in nume personal.


Prin Decretul Regal 240 din 16 februarie 2007 (publicat in Monitorul Oficial al Regatului Spaniei in data de 28 februarie 2007) autoritatile spaniole au dispus aplicarea prevederilor Directivei 38/2004/CE pe teritoriul Regatului.


Cetatenii romani care doresc de acum incolo sa deruleze contracte de munca in Spania, indiferent de perioada de timp a acestora, nu vor mai fi obligati sa obtina vize de munca si nici sa depuna la autoritatile spaniole documente referitoare la situatia cazierului judiciar propriu sau prin care sa dovedeasca starea de sanatate (cu exceptia unor cazuri speciale). De asemenea, cetatenilor romani nu li se vor mai elibera carti de rezidenta temporara ci certificate de inregistrare, care nu vor mai avea limita de timp.


Sunt impuse, totusi, masuri tranzitorii privind accesul la piata fortei de munca din Spania, in sensul ca cetatenii romani vor putea lucra in Spania numai in baza unei autorizatii de munca emisa de autoritatile spaniole competente.


Prin Decretul Regal 240 din 16 februarie 2007, discriminarile la care au fost supusi romanii pana in prezent au fost eliminate, iar calitatea acestora de cetateni europeni, cu drepturi egale cu cele ale altor lucratori din Uniunea Europeana, a fost recunoscuta.


BNS si, in nume personal, Aurel Teodorescu au inaintat plangeri la inceputul lunii februarie 2007 catre forurile europene si catre Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene prin care sesizau faptul ca Regatul Spaniei incalca prevederile Directivei 38/2004/CE (a Parlamentului European si a Consiliului privind dreptul la libera circulatie si rezidenta a cetatenilor Uniunii Europene si a membrilor de familie ai acestora in cadrul teritoriului Statelor Membre) si cereau eliminarea obligatiei ca cetatenii romani cu contracte de munca in Spania mai mari de 180 de zile sa obtina vize de munca.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.