Municipalitatea şi Poliţia Locală au stopat lucrările ilegale de pe Coasta Vacii

Municipalitatea şi Poliţia Locală au stopat lucrările ilegale de pe Coasta Vacii

0 367

Angajaţii unui investitor american s-au folosit de permisele de libera trecere valabile pentru o locaţie din apropierea şantierului si au început amenajarea unui drum, fără să aibă niciun fel de avize. Participanţii la dezbaterea publică de joi generată de incident la Primărie şi-au exprimat nemulţumirea pentru construcţiile apărute în zona Centrului Istoric dar şi faţă de legislaţia defectuoasă în domeniul avizărilor

Angajaţii unui investitor american s-au folosit de permisele de libera trecere valabile pentru o locaţie din apropierea şantierului si au început amenajarea unui drum, fără să aibă niciun fel de avize. Participanţii la dezbaterea publică de joi generată de incident la Primărie şi-au exprimat nemulţumirea pentru construcţiile apărute în zona Centrului Istoric dar şi faţă de legislaţia defectuoasă în domeniul avizărilor.
Presa a semnalat încă de la începutul săptămânii că în cartierul Şchei a început amenajarea unui drum aferent unui complex rezidenţial de 1000 de apartamente, fără ca firma constructoare să aibă vreo autorizaţie pentru execuţia lucrărilor. Primăria şi Poliţia Locală au efectuat verificări şi au aplicat amenzi dar incidentul a stârnit nemulţumirea profundă a mai multor şcheieni şi a dus la organizarea unei dezbateri publice pe tema PUZ-urilor din Centrul Istoric.
Dintre toate intervenţiile, una a fost aplaudată de majoritatea prezentă la dezbatere.
Revoluţionarul Gheorghe Iosif spune că acest gen de proiecte încearcă să anuleze tot ceea ce este de valoare în Braşov – Centrul Istoric, Cetatea Medievală, Biserica Neagră. Toate sunt monumente care, ca printr-o minune, s-au salvat de-a lungul secolelor, în ciuda vicisitudinilor istoriei. O moştenire inestimabilă pe care Braşovul riscă să o piardă acum din pricina proiectelor imobiliare care asaltează oraşul şi care se aprobă mult prea uşor.
Reprezentantul celui care doreşte să construiască în zonă spune că dezvoltarea oraşului nu poate fi oprită atâta timp cât se respectă Planul Urbanistic Zonal.
Specialiştii spun însă că nu este suficient să respecţi un PUZ, ci mai sunt multe alte condiţii de îndeplinit. Arhitectul Johannes Andreas Bertleff, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, spune că oricine a obţinut un certificat de urbanism ştie câţi avizatori sunt trecuţi acolo. Primul e Mediul. „Trebuie văzut dacă, în cazul complexului rezidenţial în dispută există impact asupra mediului şi cum se atenuează acesta” a spus Bertleff.
Primarul George Scripcaru speră ca discuţiile generate în acest caz să ducă la modificări legislative care să vină în sprijinul comunităţilor. Edilul şef spune că va propune modificări de legislaţie, în special în ce priveşte PUZ-urile şi PUG-urile care au fost elaborate cu multe probleme de către cei de la Institutul de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti.
Firma care avea autorizaţie de construcţie în apropiere de drumul construit ilegal a utilizat permisele de Liberă Trecere pentru a ajunge în zonă. Camioanele s-au abătut cu un kilometru şi au trecut la construirea drumului fără să deţină autorizaţii în acest sens. Întreg scandalul are şi o parte pozitivă. Autorităţile locale s-au confruntat cu o situaţie nouă, care îi obligă să caute soluţii pentru ca astfel de incidente să fie prevenite.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.