Musetel (Chamomilla recutita)
Este o planta mica perena, care creste in zonele uscate ale Europei. Are? tulpini ramificate, extinse, acoperite cu
Mai este cunoscuta si sub alte denumiri: mamorita, marariul cainelui, matricea, moruna, mositel, musatea, musetel de camp, ochiul boului, poala sfintei Marii, roman, romanita, romasca, romanit.
Infloreste din luna aprilie pana la sfarsitul lunii august. Uneori infloreste de 2 ori pe an, a doua oara in septembrie.
Recoltarea se face numai pe timp frumos, uscat. Inflorescentele se rup de pe plante cu o codita de cel mult 2 cm, fie manual fie cu ajutorul unor piepteni. Acestea se pun imediat la uscat, operatiune ce dureaza o spatamana, intr-un spatiu bine aerisit si uscat.
- Parti utilizate: se utilizeaza florile acestei plante ce se cultiva din mai pana-n august. Recoltarea se face numai pe timp frumos, uscat. Inflorescentele se rup de pe plante cu o codita de cel mult 2 cm, fie manual fie cu ajutorul unor piepteni. Acestea se pun imediat la uscat, operatiune ce dureaza o spatamana, intr-un spatiu bine aerisit si uscat.
- Utilizare: se foloseste in special la prepararea de infuzii si extracte.
- Utilizari medicinale: Boli in care se utilizeaza:?
- Antiinflamatoare
- Analgezice
- Antiseptice
- Antihistaminice
- Antispastice
- Cicatrizante gastrice
- Afectiuni ale ochilor
- Actiune emolienta
- ?Tonic capilar.
Uz intern:
- Infuzie dintr-o lingurita de flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi preferabil pe stomacul gol. Infuzia ajuta in: gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, balonari, colici abdominale, stimularea functiei hepatice, menstre dureroase, astm bronsic. Se poate folosi si in caz de gripa dar se beau 2-3 cani pe zi.
Uz extern:
- Inhalatiile cu infuzie au efect foarte bun asupra cailor respiratorii superioare si asupra sinusurilor.
- Clisme cu infuzie pentru a inlatura starile iritative ale intestinului gros. gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, diaree, gripa, guturai, menstre cu dureri, astm bronsic, insomnii.
- Infuzia se foloseste si in cazul urmatoarelor afectiuni:gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere, hemoroizi, furunculosa, rani purulente, ulceratii, leucoree, reumatism, arsuri, sinuzite.
- Uleiul esential de musetel se? regaseste adesea in componenta medicamentelor destinate iritatiilor ochilor, gatului, rinitelor precum si a apei de gura, a exemelor.
Uz cosmetic:
- Pentru tenurile uscate si ridate se pun comprese cu infuzie pe fata.
- Pentru tenurile iritate si inrosite se pune comprese cu infuzie dintr-o lingura de flori la o cana cu apa clocotita, lasata acoperita 30 minute.
- Pentru tenurile grase se pot face bai de aburi cu infuzie din doua lingurite flori la o cana cu apa in clocot.