Mustul – o potiune a tineretii plina de vitamine si minerale

Mustul – o potiune a tineretii plina de vitamine si minerale

0 208

 

In plin sezon al culesului de vie, mustul este bautura cea mai savurata. Atentie, insa! Specialistii spun ca acesta ofera multe substante benefice organismului, insa poate predispune totodata ingrasarii sau poate agrava unele probleme de sanatate. Vitaminizant, revigorant, detoxifiant… Acestea sunt proprietatile mustului, un dar al toamnei care ne aduce tinerete si energie prin bogatia de vitamine si minerale pe care le contine. Singurul dezavantaj al mustului este continutul ridicat de zahar – pina la 280 g/litru.
Sucul proaspat de struguri este bogat in vitamine, polifenoli si in minerale ceea ce duce la stimularea sistemul nervos si la reducerea retentei de apa.
Mustul preia din substantele nutritive ale fructelor din care provine si este indicat persoanelor care sustin eforturi intelectuale intense, dar si celor in convalescenta, deoarece stimuleaza imunitatea si refacerea organismului prin continutul ridicat de vitamina C.
Substantele nutritive din must contribuie la neutralizarea efectelor negative ale fumatului. Pentru a ne bucura de toate binefacerile mustului, acesta trebuie obtinut in conditii deosebite de igiena si nu trebuie lasat sa fermenteze. Prof. dr Mencinicopschi condamna obiceiul de a fierbe mustul pentru a-l pastra mai mult timp.
Si mare atentie la mustul care a inceput sa fermenteze! Prin fermentatie, scade cantitatea de vitamine si antioxidanti. Iar pe langa problemele digestive pe care le poate da, el este deja bautura alcoolica, nerecomandata minorilor si persoanelor cu probleme de sanatate.
”Chiar daca va doriti sa pastrati pentru mai mult timp o sticla de must, nu adaugati conservanti sau aspirina”, spune Ghe. Mencinicopschi.
Pe langa faptul ca pot produce reactii adverse persoanelor cu diferite afectiuni, mustul imbuteliat are foarte putine calitati nutritive.
Mustul nu este recomandat nici persoanelor care sufera de anemie.
Dezavantajul mustului este continutul ridicat de zahar. In mod normal, un litru de must contine 180-220 g zahar. In perioadele de seceta, strugurii contin mai putina apa si mai mult zahar. Astfel, un litru de must poate ajunge pina la 280 g zahar. Din acest motiv, mustul trebuie consumat cu moderatie, pentru ca ingrasa, iar silueta noastra este pusa in pericol. Tot din cauza zaharului, mustul le este interzis diabeticilor, deoarece provoaca cresterea glicemiei.  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.