Dispare cartoful la Braşov? Mutație semnificativă în agricultura județului – rapiţa în...

Dispare cartoful la Braşov? Mutație semnificativă în agricultura județului – rapiţa în plină expansiune!

0 448

Cunoscut în urmă cu ani buni drept judeţul cartofului prin excelenţă, Braşovul deţine în prezent tot mai puţine suprafeţe cultivate cu această plantă. Locul miilor de hectare cu cartofi a fost luat de tarlale pe care se cultivă rapiţă

Cunoscut în urmă cu ani buni drept judeţul cartofului prin excelenţă, Braşovul deţine în prezent tot mai puţine suprafeţe cultivate cu această plantă. Locul miilor de hectare cu cartofi a fost luat de tarlale pe care se cultivă rapiţă. Preţurile scăzute de pe piaţa pentru cartofi şi cererile mari pentru rapiţă au făcut ca marii cultivatori din judeţ să-şi schimbe drastic strategiile de producţie.

În 1990 la Braşov erau cultivaţi cartofi pe 25.000 de hectare de teren, suprafaţa cultivată a ajuns acum la aproximativ 4.300 de hectare.

Fermierii aleg să nu mai cultive cartofi pentru că a devenit o cultură nerentabilă. Cartofii sunt ieftini, importurile de cartofi sunt mari iar cheltuielile pentru această cultură foarte ridicate aşa că mulţi renunţă. Asta deşi anul acesta cine a respectat tehnologia a obţinut o producţie de 60 de tone la hectar, spune dr. ing. Georgeta Ujupan, Director Executiv Direcţia Agricolă Braşov.
Dacă marii cultivatori care au şi spaţii de depozitare adecvate îşi permit să păstreze cartofii până mai târziu în iarnă şi chiar primăvară sperând la un preţ mai bun, micii fermieri ajung să dea cartofii chiar şi cu 20 de bani direct din câmp intermediarilor. Aşa că mulţi renunţă la a mai cultiva cartofi şi pun în loc rapiţă.
Consecinţa este că la nivelul judeţului Braşov să se cultive peste 3000 de hectare de rapiţă, în creştere cu câteva sute de hectare de la an la an.
Dezamăgiţi că nu îşi pot recupera investiţiile, tot mai mulţi fermieri se gândesc să renunţe la cultivarea cartofului.
În aceste condiţii se aşteaptă ca anul viitor suprafaţa cultivată cu cartofi la nivelul judeţului să ajungă chiar la 1.000 de hectare.

Ca în majoritate interventiilor autoritățile se multumesc să semnalizeze situațiile fără să aducă soluții la probleme. Scaderea dramatică a suprafețelor cultivate cu cartofi este cunoscută de ani de zile fără să se vină cu măsuri așteptate de fermieri. Vrem sa consumăm cartofi romănești, produși în zonele traditionale din Brasov, Covasna sau Harghita, care au pe langă alt gust și un grad foarte mare de compatibilitate cu acei consumatori care mereu au pu pe masă doar această super legumă. Așa este fermierii s-au săturat de vorbe, de promisiuni (de cele mai multe ori electorale) și dacă mai vrem să mâncăm cartofi românești autoritățile ar trebui sa vină cu măsuri, așa cum sunt și în alte țări producătoare de cartofi – subvenția culturii.

Vifor Rotar & Vlat T.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.