Muzee satesti vii in judetul Brasov

Muzee satesti vii in judetul Brasov

0 645
Colectia de arta populara Radocea din satul Bucium
In satul Bucium, inginerul Gheorghe Radocea a realizat un  valoros muzeu al portului popular. A donat colectia sa de porturi populare si obiecte casnice traditionale. Muzeul etnografic din Bucium se afla intr-o gospodarie taraneasca traditionala, care are cuptor de paine si vechi unelte de prelucrare a inului si canepei. Inginerul Radocea, fiu al satului, a reusit prin stradaniile proprii sa introduca apa curenta in satul Bucium inca din anii '80. Satul Bucium se afla la 6 km de Sinca Veche, pe drumul judetean 104A Persani-Sambata de Sus care uneste satele aflate la poalele Muntilor Fagaras. La Manastirea „Pacea Lumii”  se ajunge din Bucium dupa 4 km de drum neasfaltat. 
 
Moara de apa din Ohaba
Este cea mai veche moara din Tara Fagarasului si singura care mai macina graul si porumbul in mod traditional, folosind vechea instalatie. Proprietarii sunt gata oricand sa va faca o demonstratie. Ei spun ca faina si malaiul produse aici sunt cele mai bune din tinut. Asta s-ar datora, spun dansii, pietrelor care macina, si care au cate o tona fiecare. Pietrele sunt facute din cremene dura, de la Lyon, vestita odinioara in intreaga Europa. Cum au ajuns acete pietre de moara cu aproape un veac si jumatate in urma la Ohaba tocmai din Franta nu se mai stie. La Ohaba se poate ajunge din DN1, dinspre Fagaras si Sercaia, prin Vad, sau la 1 km de Sinca Veche, prin Persani, daca vii dinspre Brasov.
 
Joagarul din Copacel
In satul Copacel (com. Harseni) mai functioneaza vechiul joagar al satului actionat de Raul Copacioasa. Instalatia este din 1930 in proprietatea familiei Tunsoi, dar nimeni nu stie cand a fost construita.
Muzeul satesc Matei Manea din Copacel
Muzeul gazduit de o gospodarie traditionala se bazeaza pe colectia de costume populare, mobilier taranesc si obiecte casnice satesti pe care fostul profesor al satului Matei Manea a creat-o prin donatiile de la localnici incepand cu 1955.  
Din Copacel se poate ajunge, prin Recea, la manastirile Berivoi si Dejani. In Copacel s-a nascut in 1873, intr-o familie de plugari, Vasile Suciu, cel care avea sa devina in 1918 Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice, un mare carturar si om de stat roman, numit de Nicolae Iorga „o figura de sfant si de ostas”.
Satul Copacel se afla la 13 km sud de Fagaras si la 2 km de nord de Sebes, localitate asezata pe DJ 104A, drum care merge din Persani pana in Sambata de Sus.
 
Instalatia „La Valtori” de la Lisa
In satul Lisa functioneaza aceasta instalatie traditionala de prelucrare a lanii actionata de forta apelor Raului Lisa. Instalatia, realizata in 1840, este in proprietatea familiei Greavu, gata oricand sa explice si sa arate intreg procesul de prelucrare a lanii, de la spalarea lanii, ingrosarea firului in vartelnita, pana la impermeabilizarea si finisarea tesaturilor. Instalatia poate fi vizitata din mai pana in octombrie, intre 10-18, de duminica pana vineri, sambata fiind inchis.
In Lisa s-a nascut in 1926 Octavian Paler
Lisa se afla pe DJ 104A, intre Recea si Sambata de Sus. Pana la Fagaras sunt 27 km, iar pana la Sambata de Jos, la DN1, sunt 11 km. 
 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.