Muzeu al DeÅŸeurilor din Europa

Muzeu al DeÅŸeurilor din Europa

0 295
Primul Muzeu al DeÅŸeurilor din Europa îÅŸi redeschide porÅ£ile începând de marÅ£i, în incinta Bibliotecii NaÅ£ionale a României. Conform unui comunicat remis AGERPRES, proiectul Muzeul DeÅŸeurilor, iniÅ£iat în 2010 de AsociaÅ£ia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) ÅŸi Biblioteca NaÅ£ională a României, prezintă într-un mod inovativ o problematică actuală, cu impact semnificativ asupra realităţii cotidiene, cea a deÅŸeurilor în exces ÅŸi a limitării resurselor.
Având o vizibilă componentă iniÅ£iatică ÅŸi educativă, expoziÅ£ia dinamică reconstituie traseul de transformare al resurselor în obiecte utile, ÅŸi apoi, la finalul lanÅ£ului de consum, în deÅŸeuri. Astfel, conÅŸtientizarea originii acestora ÅŸi inducerea unui comportament responsabil devin mizele acestui muzeu neobiÅŸnuit.
"Sub motto-ul ToÅ£i implicaÅ£i – toÅ£i responsabili se continuă cea de-a doua ediÅ£ie a acestui proiect, încurajat de impactul avut în anul 2010.
În cadrul primei expoziÅ£ii, mii de oameni s-au familiarizat cu muzeul interactiv, devenind o temă de discuÅ£ie pentru societatea civilă, preÅŸcolari ÅŸi instituÅ£ii, cetăţeni, antreprenori, ONG-uri ÅŸi administraÅ£ia locală.
Prin organizarea acestui eveniment inedit, ne propunem să beneficiem ÅŸi de această dată de receptivitatea partenerilor ÅŸi a publicului, construind împreună un comportament responsabil faţă de mediu ÅŸi propria sănătate", a declarat IonuÅ£ Georgescu, preÅŸedintele AsociaÅ£iei CEDD.
Muzeul va fi împărÅ£it pe secÅ£iuni speciale, în funcÅ£ie de categoriile de deÅŸeuri municipale ÅŸi fluxurile de gestiune a acestora – de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), la DEEE-uri (deÅŸeuri electrice, electronice, electromenajere – inclusiv surse de lumină arse ÅŸi baterii), de la materiale biodegradabile la cele periculoase pentru mediu, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolări la colectarea selectivă ÅŸi de la reutilizări la reciclare.
AtracÅ£iile muzeului, de care vizitatorii se vor putea bucura, începând cu data de 6 noiembrie, sunt: zona de colectare selectivă a ambalajelor, zona DEEE-urilor, zona specială de curs pentru elevii claselor I – VIII, precum ÅŸi o zonă de expoziÅ£ii, cea mai râvnită fiind "Traseul DeÅŸeurilor".
Accesul în muzeu se va face gratuit, de luni până vineri, între orele 8.00 ÅŸi 18.00, timp de o lună.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.