Muzeul Civilizatiei Urbane la Brasov

Muzeul Civilizatiei Urbane la Brasov

0 226

Muzeul este un proiect pilot in Romania care propune un discurs muzeal modern, intr-o cladire istorica din secolele XVI – XVIII.
Aflat in centrul vechi al Brasovului, in muzeu sunt ilustrate mentalitati si comportamente specifice secolelor XVII, XVIII, XIX si XX.
Muzeul are patru nivele unde se intalnesc Orientul si Occidentul. Piesa de rezistența a celui mai proaspat muzeu din Brașov este pictura murala cu cea mai mare suprafața din Transilvania.
„Pentru personalizarea muzeului brasovean, in mod special s-a pus accentul pe contextul geografic al Brasovului, care a dezvoltat legaturi comerciale s economice cu Orientul si Occidentul in decurs de patru secole, fiind un oras la raspantia celor doua continente”, a spus dr. Ligia Fulga, initiatoarea proiectului de reconditionare a cladirii, citata de Adevarul.
Exponatele au fost selectate din depozitele Muzeului de Etnografie (a carui secție este Muzeul Civilizației Urbane) astfel incat sa evoce zilele de glorie ale urbei, cand cultura saseasca era la putere și parea ca nu va pleca niciodata de la poalele Tampei. Ideile puse in lumina de curatori prin aranjamentele realizate ar fi caracterul comercial al cladirii, al Pieței Sfatului și al Kronstadtului de atunci, interferențele culturale dintre Orient și Occident, dar și obiceiurile sasești ilustrate de doua costume tradiționale impecabile ale patricienilor.
„O noua viziune asupra Brasovului vechi, cu recunoscute traditii, oras cosmopolit si multicultural, integrat marilor rute comerciale internationale, este obiectivul principal pe care Muzeul Civilizatiei Urbane si l-a propus”, a mai spus dr. Ligia Fulga.
Muzeul Civilizației Urbane este in Piața Sfatului la nr. 15 (colț cu Apollonia Hirscher) și este deschis de marți pana duminica intre orele 10-18 (vara), respectiv 9-17 (iarna). Programul de iarna a intrat in vigoare astazi, 1 octombrie.
Tarifele sunt de 2 lei pentru elevi și studenți, 3 lei pentru pensionari și 5 lei pentru restul lumii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.