Muzica de promenada pe aleea de sub Tampa

Muzica de promenada pe aleea de sub Tampa

0 187

In foisorul din apropierea apeductului Kertsch, fanfarele din judet vor sustine spectacole in fiecare duminica, la ora pranzului. Cu prilejul Zilei Europei, sub Tampa au cantat fanfara Colegiului National „Andrei Saguna” si cea din Vulcan. La Brasov s-a reluat traditia centenara a concertelor de promenada, intrerupta in ultimii ani ai dictaturii comuniste.
Primele fanfare sasesti in comunele din Tara Barsei s-au infiintat – dupa modelul celor din Boemia – in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Muzicantii nu erau profesionisti, nici macar lautari, ci erau tineri tarani sau meseriasi, iubitori de muzica, unii provenind din familii instarite. La inceput, repertoriul era format din marsuri, polci, valsuri si marsuri funebre. In secolul XX apar si partituri mai pretentioase, ca uverturi la opere si operete mai ales din creatia compozitorilor clasici italieni precum Verdi, Rossini sau Pucini), si tot atunci se organizeaza primele concerte de fanfara.Cu timpul, repertoriul fanfarelor se largeste cu muzica romaneasca si maghiara, iar fanfarele incep sa cante si la festivitati ale comunitatilor de romani si maghiari. La Brasov s-a infiintat nu o fanfara, ci direct o orchestra , intrucat in oras exista deja o fanfara militara. Foisorul de sub Tampa si concertele de fanfara erau un prilej pentru domnisoarele si domnii din lumea buna a urbei de a-si etaleze tinutele. Tocmai aceste obiceiuri le-au reinviat elevii de gimnaziu ai colegiului national Andrei Saguna, care au purtat costume de epoca la care si-au asortat toate accesoriile ce reconstituie parfumul vremurilor de odinioara: de la decoratii la palarioare, manusi din dantela si umbrelute brodate.
La aceeasi intoarcere in timp vor fi imbiati toti brasovenii care vor veni in weekenduri sa asculte muzica fanfarelor pe aleea de sub Tampa.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.