Muzici traditionale la Muzeul Taranului Roman

Muzici traditionale la Muzeul Taranului Roman

0 282

O seara de muzici traditionale in compania Heghedusilor din Bihor si a Tarafului Argint va avea loc, marti, la Clubul Taranului din Capitala, informeaza organizatorii.
Nelu Petru Jolte din Vadu Crisului si Guti Siminic, un tigan din satul Balnaca, sunt doi dintre muzicantii cei mai pretuiti in regiune, care vor intretine atmosfera si vor interpreta cateva dintre cele mai frumoase cantari, doinite si melodii de joc din zona, precum “Salajanul” (numit pe alocuri “Ardeleanul” sau “Pe Picior”), “Luncanul” (sau “Polca” sau “Poarga”) sau “Invartita rara”.
In satele Balnaca, Bratca, Birtin si Vadu Crisului, din rasaritul Bihorului, muzicantii manuiesc un instrument bizar, inexistent in alte tinuturi ale Romaniei: vioara-trompeta sau “higheghea cu goarna”.
Pe vremuri, higheghea cu goarna canta doar cu acompaniamentul unei dobe de marime mijlocie, pe care bihorenii si-o construiau dupa gustul lor.
Clanul Argintilor si-a construit unul dintre cele mai solide ansambluri muzicale din satul Parau de Pripor, judetul Gorj. In acest taraf activeaza tatal, mama, trei baieti, fratele tatalui si cuscra. Tinerii sunt ageri manuitori ai orgii si ai aparaturii de sonorizare. Varstnicii sunt pastratorii stilului gorjenesc adevarat si al repertoriului vechi. Pe urmele lor calca insa strans unul din feciori, Marian, violonistul de elita al trupei, un barbat de 23 de ani, a carui cantare descinde parca din alte timpuri.
Concertul de la Clubul Taranului celebreaza si aparitia celui de-al 18-lea disc din seria “Ethnophonie”, in intregime consacrat clanului Argint – “Muzica de taraf din Gorj

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.