N-aveti o pungutza?

N-aveti o pungutza?

0 342

Nu, de la 1 ianuarie 2009 nu vor mai exista prin magazinele si pietele agroalimentare din Romania asemenea pungutze tip „pomana”. Si prin acest gest nu facem un pas inapoi in ce priveste un trai civilizat, ci unul inainte si incadrandu-ne intr-o actiune dusa pe plan mondial.
Caci romanul s-a invatat sa apeleze la norme de civilizatie doar cand ii convine, uitandu-le sau ignorandu-le in chiar clipa urmatoare.
Daca gradul nostru de civilizatie ar facilita colectarea resturilor menajere in mod selectionat nu ar fi nimic rau intr-o ambalare separata a fiecarui produs cumparat. Dar cand romanasul nostru pretinde cate o asemenea pungutza, pentru ca, in cel mai bun caz, sa o abandoneze dupa ce a ajuns acasa, si maine vrea altele, si poimaine la fel, fenomenul nu poate fi stopat decat prin interventie „la buzunar”. De aceea si taxa ce va fi impusa comerciantilor care vor mai folosi asemenea soi de ambalaje, taxa care se va regasi in pretul produselor. Si astfel vor invata si acele persoane gomoase, cu pretentii de civilizatie si care vin la piata cu palma-n…buzunar, dar care nu mai tin apoi cont unde arunca ambalajul acesta greu biodegradabil – circa 100 de ani pentru plastic – ca, pana sa ajunga in castron, rosiile nu se cearta cu ceapa si castravetii daca sunt duse in aceeasi traista de panza, asa cum se proceda pana prin anii ’70 si cum se procedeaza in tarile civilizate ale lumii in momentul de fata.
Si astfel zonele verzi dintre blocuri nu vor mai fi semanate cu aces soi de ambalaj dupa fiecare vantulet mai aprig, iar locurile de popas „la iarba verde” isi vor recapata frumusetea curateniei.
Se intelege, in context, ca va trebui gasita si modalitatea de a se colecta numeroasele peturi, de bauturi racoritoare, de bere sau de mai stiu eu ce, intalnite, in prezent, in mai tot locul.Probabil se va pune o taxa si pe acestea, taxa recuperabila prin restituirea ambalajului respectiv, asa cum se proceda anterevolutionar cu ambalajele din sticla. O asemenea masura nu ar fi deloc rea, in acest fel reducandu-se masiv poluarea mediului – locuri de popas,albii de rauri si parauri, zone verzi din parcuri si scuare etc.
Tot in context,ar trebui instituita si o amenda usturatoare celor care „scapa” asemenea ambalaje pe langa cosurile de gunoi,fiindu-le apoi lene sa se aplece si sa le ridice pentru a le pune acolo unde trebuie.
Iar Primaria ar fi indicat sa instaleze containere pentru recuperare selectionata a resturilor menajere in tot orasul, nu numai pe ici, pe colo, de incercare si studiu. Spre binele nostru si al mediului in care traim.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.