Napraznic(Geranium robertianum) -I

Napraznic(Geranium robertianum) -I

0 364


Este o planta raspandita din Europa, unde creste spontan, pana in America si in Australia. Creste in padurile umbroase de molid, de fag, in locuri umede si numai la umbra.?


Este intalnita si sub alte denumiri: Ciocul cucoarei, iarba sangelui, inchegatoare, priboi, sovarf.In traditia populara, ea este considerata mai mult decat o planta de leac – un tainic stimulent al vigorii si al vitalitatii, capabil sa transfere pacientului ceva din uriasa forta vitala a naturii.


In unele zone de munte, cu decoct concentrat de napraznic aplicat extern se vindeca herpesul, in timp ce sucul era folosit pentru intremarea tuberculosilor. Sucul si?ceaiul se mai consumau cu credinta ca opresc orice scurgere de sange si alunga orice fel de junghi. O trasatura importanta este actiunea sa reglatoare hormonala deosebita, el avand un efect asemanator progesteronului. In plus, este un adevarat balsam pentru tubul digestiv, taninurile pe care le contine in tulpinile sale cicatrizand leziunile, reducand inflamatiile, inactivand focarele de infectie.


1.????? Parti utile: tulpinile inflorite cu tot cu frunze, dar fara radacini, pentru ca planta sa se poata regenera dupa culegere. Tulpinile sunt foarte moi si se rup cu multa usurinta, asa incat nu este nevoie de cutit la cules. Planta se poate folosi proaspata (din frunze si tulpini se extrage sucul) sau, mai frecvent, uscata. Uscarea se face in strat subtire, in locuri umbroase si foarte bine aerisite. O data pe zi, planta trebuie intoarsa, mai ales daca in locul de uscare aerul nu circula suficient.


2.????? Cateva retete cu napraznic


????????? Sucul de napraznic-O metoda mai moderna foloseste mixerul de bucatarie cu care se maruntesc fin frunzele inmuiate in putina apa, dupa care stoarcerea se face mai usor. Se administreaza 6 linguri de suc de napraznic pe zi, de obicei diluat cu tot atata lapte proaspat.


????????? Ceaiul de napraznic-O mana de frunze si flori uscate nemacinate se pun cu o cana (250 ml) de apa la inmuiat de seara pana dimineata. Dimineata se filtreaza licoarea rezultata (care nu este altceva decat un macerat), iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa. Dupa ce se lasa sa se raceasca vreme de o jumatate de ora la temperatura camerei, aceasta infuzie se filtreaza. La sfarsit, se combina maceratul cu infuzia racita. Se beau 3-4 cani din acest ceai pe zi, pe stomacul gol. Ceaiul se bea inghititura cu inghititura (unii terapeuti recomanda sa se bea cu lingura).
Pentru ceaiul de napraznic nu se foloseste apa de la robinet, ci doar apa plata sau, mai bine, apa de izvor, care nu trebuie sa fie mai veche de 48 de ore.


????????? Pulberea –Planta uscata se marunteste bine intr-un mojar sau cu o rasnita electrica, dupa care se face o cernere cu sita pentru faina alba. Se ia o lingurita rasa de planta de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Inainte de a inghiti pulberea cu putina apa, ea se tine timp de cateva minute sub limba. Pentru vindecarea cancerului, in medicina populara franceza si engleza exista o reteta in care se combina pulberea de napraznic cu galbenus proaspat de ou, reteta pe care o vom prezenta ceva mai jos.


????????? Maceratul la rece -Este una dintre metodele de administrare cele mai utilizate, alaturi de pulbere. Pentru prepararea unei doze, se lasa la macerat in 250 ml de apa 1 lingura de pulbere de napraznic, timp de 8 ore (de seara pana dimineata). Dimineata, maceratul se filtreaza si se consuma la scurt timp dupa aceasta. Administrarea se face pe stomacul gol, cate 1 cana de macerat de 2-3 ori pe zi, in functie de necesitati. Maceratul la rece poate fi administrat atat intern, cat si extern sub forma de spalaturi sau comprese. Pentru uzul extern, se poate recurge la o concentratie si mai mare de planta.


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.