„Naratiunile prezentului in societatile post-totalitare”

„Naratiunile prezentului in societatile post-totalitare”

1 793

Peste 30 de profesori universitari cunoscuti din tara si strainatate se afla la Brasov pentru Conferinta Internationale de Literatura Comparata. Evenimentul gazduit de Aula „Sergiu Chiriacescu” si organizat de Facultatea de Litere a Universitatii „Transilvania” a ajuns la a treia editie

Peste 30 de profesori universitari cunoscuti din tara si strainatate se afla la Brasov pentru Conferinta Internationale de Literatura Comparata. Evenimentul gazduit de Aula „Sergiu Chiriacescu” si organizat de Facultatea de Litere a Universitatii „Transilvania” a ajuns la a treia editie. Invitatii analizeaza „Naratiunile prezentului in societatile post-totalitare”.

Mai precis, spune prof. Adrian Lacatus, decanul Facultatii de Litere din Universitatea „Transilvania”, felul in care se construieste imaginea, lumea in care traim, care sunt valorile, discursurile dupa care ne stabilim busola si ne orientam intelectual si moral in lumea de astazi.
Invitatii speciali din acest an sunt doi profesori francezi. Specialista a istoriei politice, sociale si intelectuale europene si romanesti, cu carti publicate si traduse in romana, Catherine Durandin a vorbit despre socul pe care l-a avut cand a vazut imagini de la masacrul din 1989 din Timisoara, cu cadavre aruncate unele peste altele. Cercetatoarea a ales sa-i acorde o identitate si o poveste femeii moarte cu un copil in brate, care era asezata deasupra celorlalte trupuri. „Sunt foarte atasata de scrierile lui Mircea Cartarescu. M-a impresionat foarte mult cartea „Anii furati”, unde se regaseste un amestec de amintiri din diverse perioade ale Romaniei si imaginatia fascinanta a scriitorului”, spune Catherine Durandin, profesor la Institutul pentru Limbi si Civilizatii Orientale din Paris.

Lucrarile prezentate in cadrul conferintei vor fi publicate intr-o carte, ca si in editiile precedente. Regretatul profesor Andrei Bodiu este cel care impreuna cu alti profesori a oferit posibilitatea reunirii la Brasov a celor mai mari cercetatori in domeniu din lume.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

  1. Teoches Lazlo : Daca dupa 26 de ani d.na Catherine Durandin n-a aflat ca fotografia cu „mormanul” acela de cadavre,dezgropat la Timisoara si mai ales „mama cu copilul in bratze” n-au fost decat facaturi regizate ale securitatii…
    atunci a batut drumul degeaba ! Facea parte din scenariu,doamna scriitoare,nu s-a gasit nimeni sa-ti spuna macar dupa un sfert de secol,ca a fost o inscenare grosolana acea …”scena” de film din cimitir?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.