Narcis Neaga, seful Companiei de Drumuri: Vrem sa facem Autostrada Comarnic –...

Narcis Neaga, seful Companiei de Drumuri: Vrem sa facem Autostrada Comarnic – Brasov tot pe concesiune!

0 729

Autostrada Comarnic – Brasov ar putea fi facuta printr-o noua incercare de concesiune, a declarat seful de la Autostrazi, Narcis Neaga, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Pentru acest lucru, e nevoie ca actualizarea Studiului de Fezabilitate sa fie facut conform normelor BEI si BERD, iar ambele institutii financiare europene sa se implice in proiect. „Atunci cu siguranta va fi concesiune”, a declarat Neaga.
Informatia vine dupa ce in luna mai a picat ultima tentativa de concesionare (a treia) a celor 58 de kilometri de autostrada catre consortiul Vinci-Aktor-Strabag – concesiune ce presupunea plati anuale de 325 de milioane de euro timp de 26 de ani, adica 8,5 miliarde de euro pana la finalul Narcis Neaga, seful de la Compania de Autostrazi concesiunii.

Redam mai jos interviul realizat in redactia Hotnews cu Narcis Neaga, directorul CNADR:

Victor Cozmei: Pitesti – Sibiu. In noiembrie 2012, CNADNR anula o licitatie pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru Pitesti – Sibiu, la recomandarea Jaspers. Pe 1 iunie 2014, adica 1 an si sapte luni mai tarziu, CNADNR a relansat licitatia… E un interval de timp pierdut care bate orice logica. De ce s-a asteptat atata de mult?
Narcis Neaga: Haideti sa mergem mai departe un pic. In 2010 s-a terminat SF-ul facut de IPTANA. Doi ani de zile s-a stat, nu s-a facut nimic. In 2012 cand s-a lansat licitatia, Jaspers care este cel care avizeaza orice finantare care vine in Romania a zis „Ori faceti caietul de sarcini cum zicem noi, ori nu va dam bani europeni pentru acest proiect„. In consecinta, s-a anulat licitatia, Jaspers si-a luat un consultant, a facut caietul de sarcini, ni l-a dat si noua, la interval de o luna de zile de cand l-am primit, am lansta licitatia.

Victor Cozmei: Din noiembrie 2012 pana pe 1 iunie 2014, in cel mai mult timp, documentatia pentru SF-ul Pitesti – Sibiu a stat la Jaspers, nu la dvs?
Narcis Neaga: Nu, din 2010 si pana in 2014/2013 a stat pe mai multe paliere, nu doar la noi. La noi doar o luna de zile.

Victor Cozmei: Bun, dar totusi de la lansarea licitatiei – 1 iunie 2014 – si pana la desemnarea castigatorului au trecut opt luni. Si vorbim aici de proiectul de autostrada poate cel mai important de la noi.

Narcis Neaga: Noi am lansat licitatia pentru autostrada Sibiu – Pitesti pentru ca aveam sursa de finantare aprobata printr-un memorandum in Guvern. Dupa au aparut discutiile cu Master Planul, au aparut dezbaterile publice.
Surpriza din master plan era ca aceasta autostrada era trecuta ca Drum Expres. Noi aveam lansata licitatia pentru Autostrada. Nu poti merge pe un obiectiv de investitii numit „Autostrada” si sa-l faci Drum Expres.
Autostrada Comarnic-Braşov hg
Victor Cozmei: Deci Master Planul v-a incurcat…
Narcis Neaga: Nu ca m-a incurcat, dar a temporizat.

Victor Cozmei: La abia un an de la lansarea licitatiei ati semnat contractul.
Narcis Neaga: A venit o contestatie apoi. Ne-am luptat cu CNSC-ul, pentru prima data cand s-a intamplat. Ne-am luptat ca poate greseste CNSC-ul. Daca nu ne-am fi luptat, poate nici pana acum nu am fi avut castigatorul. Ati vazut ce s-a intamplat pe centura Bacaului, cu doi ani de zile prin tribunale.

Victor Cozmei: S-a vorbit mult in anii acestia de o rivalitate in planurile dvs, intre Pitesti – Sibiu si Comarnic – Brasov. Dvs. si cei in functie ati spus ca nu exista o astfel de rivalitate. Pe de alta parte, exista o realitate care pare sa va contrazica. Concesiunea Comarnic-Brasov, unul din proiectele de care si-a legat simbolic mandatul premierul Ponta, a picat anul acesta si imediat ati reusit nu doar sa lansati revizuirea SF-ului pe sectiunile unde era nevoie, dar ati si lansat licitatiile de constructie pentru capete. De ce la Comarnic – Brasov s-a relansat totul in cateva luni, in timp ce la Pitesti-Sibiu a durat aproape doi ani relansarea licitatiei si, dupa ce s-a relansat, a mai durat inca un an pana la semnare?
Narcis Neaga: Am sa va dau cateva argumente care despart cele doua proiecte. Comarnic – Brasov a inceput in 2003-2004, cand doar se vorbea despre Sibiu – Pitesti. Daca cineva dorea sa o faca, se putea face. A fost reluata discutia Comarnic – Brasov in 2007. Ele n-au mers nici macar in paraele, ci complet independente.
Discutam de sursele de finantare. Daca va uitati in MasterPlan, la Sibiu – Pitesti discutam de fonduri de coeziune, iar Comarnic – Brasov in parteneriat public-privat/concesiune. Nu au legatura. Este o comparatie fortata ca ele se canibalizeaza.

Victor Cozmei: Nu mai discutam de concesiune pentru ca a picat. In MasterPlan pentru ambele autostrazi se vorbeste de mix de finantare: fonduri europene, bugetare si imprumuturi externe.

Narcis Neaga: La Sibiu – Pitesti.
autostrada
Victor Cozmei: Si dincolo (n.r. Comarnic – Brasov) (sursa)
Narcis Neaga: Nu, dincolo apare PPP/concesiune.
Am sa va explic de ce am pornit mai repede, de ce am dat drumul la capete. Am plecat pe finantarea de la buget, in prima faza, pe capetele Comarnic – Brasov pentru ca sunt cele mai usor de facut. In acelasi timp, am reactualizat SF-ul pentru partea de mijloc pentru ca acolo este cheia.
In discutiile pe care le-am avut cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Dezvoltare Regionala (BERD) au zis: „Daca incepeti capetele, daca faceti un SF bun pe mijloc, putem discuta de o concesiune pe intreaga autostrada„. Constructia mijlocului plus operarea si intretinerea intregii autostrazi.

Victor Cozmei: Deci revine in discutie o noua concesiune?

Narcis Neaga: Cu amendamentul daca lucrurile se vor desfasura normelor BEI/BERD. De asta a picat concesiunea pentru ca BEI-ul nu a intrat in finantare. Daca BEI-ul intra acum, cu siguranta va reusi concesiunea.

Victor Cozmei: Deci autostrada Comarnic – Brasov va fi pe concesiune…
Narcis Neaga: Exista posibilitatea sa fie o noua concesiune.

Victor Cozmei: Dar CNADNR ce vrea?
Narcis Neaga: CNADNR vrea deocamdata sa inceapa capetele si sa aiba un studiu de fezabilitate bine facut pe partea de mijloc, sa vedem cat costa in realitate aceasta autostrada. Dupa decidem impreuna cu finantatorii. E o problema de finantare aici. Nu au loc amandoua autostrazi in Master Plan.

Victor Cozmei: In scenariul „pesimist”... Dar si in scenariul „optimist” Comarnic – Brasov apare cu mix de fonduri….
Narcis Neaga: Dar tot mix este. Pentru ca vii la inceput cu banii tai ca privat si apoi iti dau bani la stat. Se ia si in considerare si finantarea pe fonduri europene pentru ca poti finanta pe fonduri europene diverse parti.

Victor Cozmei: Vorbim practic deci de o noua concesiune pe Comarnic – Brasov.
Narcis Neaga: O ipotetica…

Victor Cozmei: Cand veti face acesti pasi ca am vazut ca dureaza ceva?
Narcis Neaga: Dupa ce vedem exact SF-ul. Daca nu vom avea un SF bun pentru partea de mijloc, BEI-ul si BERD-ul nici nu reiau discutiile.

Victor Cozmei: Concesiunea este o posibila solutie. Alte solutii?
Narcis Neaga: Este o posibila solutie. Alte solutii… Finantare de la buget, fonduri europene. Scenariul „optimist”, scenariul „pesimist”. SEMN INTREBARE GANDITOR

Victor Cozmei: Daca tot vorbim de scenariile din MasterPlan…. Cel „optimist”, in care Romaniei ii este aprobata o derogare de la deficit pentru a contracta imprumuturi externe care, in combinatie cu fondurile bugetare si europene, sa ajute la finantarea mai multor proiecte. Scenariul „pesimist” ne pune in situatia in care ne bazam doar pe fondurile europene si banii nostri de la buget… Asta ar insemna practic sa terminam proiectele incepute acum si „fazate”, A1 Pitesti – Sibiu si ceva autostrada spre Moldova.
Cele doua scenarii vin cu propria lor Strategie de Implementare, insa Comarnic – Brasov apare acum doar in varianta „optimista”. De ce ati inceput acest proiect cand in scenariul „pesimist”, care e foarte posibil sa se intample avand in vedere prognozele deficitului bugetar pe anul viitor, aceasta autostrada nu este in topul prioritatilor?

Narcis Neaga: Daca lucrurile se desfasoara conform lucrurilor convenite cu BEI si BERD, exista posibilitatea unei concesiuni adevarate. „Off balance sheet” (n.r. in afara bilantului), si nu „on balance sheet”. Adica fara sa activam acea clauza de derogare de la deficit.
Daca vom face SF-ul asa cum trebuie pe partea de mijloc, iar BEI si BERD considera ca acest proiect are sanse sa fie „off balance sheet”, vom intra cu siguranta in concesiune.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.