Ne mareste impozitul, dar ne promite ca se micsoreaza intretinerea

Ne mareste impozitul, dar ne promite ca se micsoreaza intretinerea

0 194

Dupa ce, recent, Emil Boc a vorbit despre necesitatea majorrarii impozitelor, care vor fi de 6 ori mai mari, acum incearca sa ne consoleze anuntand scaderea facturilor la “intretinere” cu 33%. Cum? Prin reabilitarea termica a blocurilor.
„Reabilitarea termica a blocurilor de locuit este o prioritate a acestui Guvern, pentru ca, pe de o parte, dam de lucru economiei romanesti, pe de alta parte cream locuri de munca si, nu in ultimul rand, factura la energia termica a cetateanului va fi cu 33% mai mica, dupa ce blocul va fi reabilitat, anvelopat din punct de vedere termic”, a spus premierul.
El afirmat ca, in orasele mici, consiliile locale au posibilitatea de a esalona cheltuielile de reabilitare prin rate lunare, in functie de veniturile fiecarei persoane. Boc a precizat ca va avea loc o esalonare a datoriilor de la un an la cinci ani, astfel incat persoanele cu venituri mici sau foarte mici sa poata achita sumele ce le reveneau pentru reabilitarea termica a blocurilor.
El a precizat ca, fata de prevederea anterioara a legii, contributia asociatiilor de locatari scade de la 33% la 20% si se mareste ponderea contributiei Guvernului de la 32% la 50% din costul total al reabilitarii termice a blocurilor. In prezent, aceste cheltuieli erau acoperite de Guvern, primarii si asociatii de locatari, fiecare contribuind cu cate 33%.
Asta este teoria. Practica arata altceva. Nu vorbesc acum de orasele mici, ci, concret, de Brasov, unde mii de blocuri ar necesita lucrari de reabilitare termica. Nevoia e mare, sprijinul aproape zero. Daca o Asociatie se adreseaza Primariei, raspunsul e ca prioritare sunt arterele principale. Dar daca ceilalti au placerea, presedintii de Asociatii intocmesc liste cu amatorii de “izolatie”, constituie un fond de reparatii reprezentand 30% din valoarea lucrarilor si asteapta. Se mai cer proiecte, certificate de urbanism, autorizatii, tot tacamul. Si toate astea costa. Doar proiectulte face sa te lasi pagubas. Apoi, la sedinte, se afla ca n-ar fi necesare aceste acte, adr nu-I foarte limpede. Pana una alta, ajutorul statului vine la Pastele Cailor, asa incat unele Asociatii au luat taurul de corne si au facut lucrarile pe cont propriu si fara proiect tehnic. Dar chiar si asa costurile sunt incepand de la 1500 de RON si ajungand la 3500 de RON pentru un apartament, in functie de suprafata de zid exterior aferenta fiecarui apartament, de tipul de finisaj exterior existent. Cu cat blocul este mai inalt cu atat costurile sunt mai mari, lucrarile executandu-se cu dificultate. Are Guvernul bani pentru astfel de lucrari? Ca de promis e usor, gura nu doare si nu-I prima oara cand oamenii afla ca Guvernul face ceva ce de fapt nu face, dar….Altminteri costurile scad substantial, locuiesc intr-un bloc reabilitat termic (pe cheltuiala exclusiva a locatarilor) si pot sa confirm!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.