Ne place sau nu, România şi Ungaria sunt ţări dependente una de cealaltă
„Viktor Orban a venit în România într-o vizită privată – a fost la un meci pe un stadion pe care statul maghiar l-a finanțat”[1], a fost la o școală de vară și a făcut băi de mulțime pe o căldură de 40 de grade (temperatură care pe herr präesident-ul nostru… l-a ținut ascuns, la aer condiționat, la plaja de la Neptun sau la vila din Miami).
Viktor Orban a făcut (conform Bloomberg) niște afirmații foarte tari referitoare la poziția Vestului în fața războiului din Ucraina. Venind de la cel mai înalt oficial al statului vecin și prieten, informațiile, chiar șocante, trebuie luate în foarte serios.
Sunt declarații la foarte cald, într-un discurs liber, dar coerent (stil de care ai noștri se tem ca dracu’ de tămâie, căci ei spun, de regulă, trei cuvinte și cinci prostii sau agramatisme). Interesante și de luat aminte informații, zic.
Viktor Orban a susținut că Vestul trebuie să înceteze să înarmeze Ucraina, căci Ucraina nu are cum să termine cu bine acest război. A sugerat că N.A.T.O. poartă un război indirect cu Rusia – chiar dacă această afirmație a fost făcută pe teritoriul României, nu cred că ai noștri ar trebui să ceară explicații, ci N.A.T.O Ungaria este un membru important al N.A.T.O și, deci, N.A.T.O ar trebui să ceară și să dea explicații.
Dacă Orban spune adevărul, atunci avem toți o problemă. Dacă Orban nu spune adevărul, atunci N.A.T.O și Ungaria au o problemă, care nu este a noastră.
Viktor Orban a mai spus că politica U.E. de a sprijini o parte a războiului, deși ar fi trebuit să fie neutră și pe poziția de mediator, este un eșec, din punct de vedere economic. Pentru că acest lucru este vizibil, Orban nu poate fi contrazis în acest punct.
Este clar că, indiferent cine va câștiga războiul și cât va mai dura, țările membre U.E. vor pierde un război în care a fost antrenate, cel mai probabil, pentru ca birocrații U.E. și liderii principalelor state membre U.E. să fie iertați pentru greșelile și infracțiunile din plandemie.
Se vede deja – la consecințele nocive ale unei politici sanitare și financiare stupide și iresponsabile dusă în plandemie (inflație, hiper-îndatorare statală, recesiune, segregare socială, prostificare în masă) acum trăim și penuria energetică și alimentară, plus șomajul, plus falimentele în lanț.
Din acest punct de vedere, îndemnul lui Viktor Orban de a reorienta eforturile U.E. către pace, iar nu către înarmare și război, nu sunt deloc de blamat, ci de aplaudat.
În definitiv, în timp ce o țară, Ucraina, se distruge pe oră ce trece, o altă țară, Germania, reîncepe efortul de înarmare, iar Rusia își reface stocurile și efectivele armate, cu bani de la U.E. și de la granzii U.E., care în ultimii 22 de ani s-au făcut prostește dependenți de gazul rusesc.
Nu ar trebui să uităm niciodată cine au fost principalii co-beligeranți în Al Doilea Război Mondial și ce catastrofe a generat confruntarea lor și cine a beneficiat masiv de pe urma acestora.
Pe de altă parte, Viktor Orban a venit cu noi mesaje naționaliste, aplaudate de concetățenii noștri etnici maghiari sau secui. Au fost reacții (greșite) ale unor mici politicieni care, fie s-au dus să protesteze la manifestările de la Băile Tușnad, fie au cerut public, pe feisbuc, să se închidă școala de vară de acolo. De fapt, eu aș merge acolo în fiecare an, ca speaker sau ca reprezentant al autorității – în lipsa unei invitații, aș cere să fiu invitat.
Le-aș spune și lui Orban și organizatorilor că suntem norocoși să trăim împreună, căci avem dependențe reciproce.
Le-aș spune că, de fapt, Ungaria este dependentă economic de România, iar nu invers – BRUA trece pe la noi ca să ajungă în Ungaria, produsele agricole și alimentare ungurești se vând bine în România, românii se duc la băi în Ungaria, românii le dau apă maghiarilor, iar cuplurile mixte româno-maghiare sunt depășite ca număr doar de cuplurile mixte româno-rome.
Deci, suntem cam condamnați să trăim împreună. Nu ar fi logic ca Orban și statul maghiar să creeze conflicte cu România, care este o țară cu populație și o economie mai mari decât cele maghiare. Rivalitatea ar trebui păstrată pentru stadion.
Sau pentru bazinele olimpice de înot. În plus – iar acest lucru e mult mai important – avem un element comun: suntem două popoare conservatoare, majoritar suveraniste și ultra-majoritar creștine, ceea ce ne poate ajuta în încercarea de evitare a tendinței globalismului progresist de anihilare a omului, creație ultimă a lui Dumnezeu.
Eu, unul, dacă aș fi președinte, aș pleca în prima vizită privată la Gyula, unde sunt peste 30 de mii de români, o stațiune balneară foarte frumoasă și o universitate bună – acolo l-aș invita la un mic și la un kurtos kalacs pe úr Orban. Poate și la o palincă. Pe urmă m-aș duce la Mileștii Mici, lângă Chișinău. E vin bun acolo. Nu credeți că sunt mai multe lucruri care să ne solidarizeze, în loc să ne dezbine?
Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea
Aranjament grafic – I.M.
Sursa: art-emis.ro
[1] Mă întreb ce sporturi mai finanțează Statul român, exceptând sportul cu armament vechi, anacronic și super-scump, sportul cu cazarea soldaților N.A.T.O care dau foc gliei, holdelor și stânelor și sportul cu seringile de fachir și cu fiolele golite de ser și transformate în frumoși „« brazi » de Crăciun”.
O atitudine rezonabila si de bun simt. Este esential sa te intelegi bine cu vecinii mai ales cind n-ai cum sa te muti din zona ( din motive geografice )
Eu unul – daca as fi , pe neasteptate… Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, m-as documenta concret,
nu dupa ureche cand scriu si SEMNEZ despre concetatenii mei si mai ales despre cei peste…30.000 de ROMANI din Gyula(!!) Dle,prof.prof.prof, Piperea ,esti ditamai Om Politic:
Conform ultimului recensamant oficial din Ungaria , numarul cetatenilor de etnie romana ,in actualele granitze nu sunt nici macar jumatate din cati ai… numarat D,ta. De unde ai scos,frate 30.000 de romani la Gyula,ca te rad si curcile. Asa ca pana sa ajungi presedinte,pune mana pe carte,ca e rusinica !!!