Ne vor sufoca pungile de plastic !! U.E. se uită cu înțepciune...

Ne vor sufoca pungile de plastic !! U.E. se uită cu înțepciune …spre ceruri!

Comisia Europeană a anunţat, noi măsuri pentru a reduce folosirea pungilor e plasic  având în vedere că 710.000 de tone de astfel de pungi sunt aruncate în fiecare an, scrie EUObserver. Fiecare cetăţean UE foloseşte circa 200 de astfel de pungi (care au o grosime mai mică de 50 de microni), anual şi majoritatea acestora sunt aruncate după doar o folosire. Nu mai sunt dubii, este un obicei extrem de dăunător mediului înconjurător.
Aceste pungi sunt un simbol al “culturii” irosirii unor produse nedegradabile – plasticulse degradează în sute de ani şi totuşi noi le folosim doar pentru câteva minute.!! Comisarul a propus ca ţările membreUE fie să îşi stabilească termene limită clare de reducere a consumului unor astfel de obiecte, fie să folosească o interdicţie sau o amendă pentru utilizareai lor. Irlanda este un bun exemplu, după ce autorităţile irlandeze au introdus o amendă, pungile de plastic aruncate în locuri publice au scăzut cu 95%.

Dintre cele 28 de state membre UE, doar 12 au introdus măsuri legislative pentru a reduce utilizarea pungilor de plastic, Finlanda şi Danemarca fiind pe primele locuri la acest capitol, estimându-se că fiecare persoană foloseşte doar patru recipiente de plastic pe an.
Poloneziiromanii, portughezii şi slovacii folosesc de peste 100 de ori mai multe (616) pungi de plastic în fiecare an, faţă de locuitorii din nordul Europei. Propunerea  comisarului UE, Potocnik, lasă la latitudinea statelor membre să decidă cum şi în ce măsurăvor rezolva această problemă, fără a stabili un termen limită pentru a se ajunge la obiectivul de reducere cu 80% a pungilor de plastic folosite. Ţările membre vor lua măsurile pe care le cred necesare pentru a reduce consumul de pungi subţiri de platic pe teritoriul lor, în doi ani după intrarea în vigoare a acestei directive.

Organizaţiile de protecţie a mediului consideră că este un pas greşit. “Comisia evită iresponsabil , să impună un termen limită şi pasează problema autorităţilor naţionale, care să acţioneze în acest sens”, spune Biroul European de Mediu. florin-lepadatuÎn timp ce statele membre ar trebui să poată alege modul în care vor reduce utilizarea pungilor de plastic, prin interzicere sau amenzi, ar trebui să existe obiective clare şi obligatorii privind reducerea productiei si   a consumului, altfel doar guvernele  vor trebui sa acţioneze  în acest sens”a spus europarlamentarul danez al Verzilor, Margrete Auken.

Fără pungi din plastic
Pungile din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner, nu vor mai putea fi introduse pe piaţa românească de la 1 iulie. După această dată, pungile de acest fel care vor mai exista pe stocurile comercianţilor vor mai putea fi vândute doar până la 1 ianuarie 2019, după care vor fi interzise complet.
Un proiect de lege în acest sens, care ţine seama de o directivă a Comisiei Europene, a fost adoptat, luni, în unanimitate, de plenul Senatului.

Preşedintele Comisiei pentru Mediu, senatorul brasovean Allen Coliban, a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă poluarea naturii cu acest tip de material.
Allen Coliban: „Sunt studii care au estimat cantitatea totală de plastic produse şi existente la ora actuală ca fiind 8,3 miliarde de tone. Dintre acestea, undeva la 6,3 miliarde de tone sunt cantităţi care au ajuns ori la gropile de gunoi ori se află într-o formă sau alta în natură, predominând în mări şi oceane. E foarte important de spus că durează sute de ani pentru a descompune acest plastic în mod natural, iar compuşii care rezultă în urma descompunerii sunt unii toxici.”
Proiectul de lege care interzice utilizarea pungilor din plastic subţire va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.