Neagu Djuvara aniverseaza 95 de ani
Istoricul si diplomatul Neagu Djuvara s-a nascut la 18 august 1916 in Bucuresti, intr-o familie de origine aromana asezata in tarile romane la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
A urmat cursurile Facultatii de Drept din Paris, unde si-a luat doctoratul in Drept (1940). Stabilindu-se in Franta, si-a mai sustinut un doctorat in Litere la Sorbona (Paris, 1972), iar in 1987 a obtinut Diploma Institutului National de Limbi si Civilizatii Orientale (INALCO).
A participat la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie-noiembrie 1941), fiind ranit in apropiere de Odessa. Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm in 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica.
In perioadele 1948-1961 si 1984-1989 a facut parte din Comitetul de asistenta pentru romanii refugiati, activand la Radio Europa Libera, Fundatia Carol I, Casa Romaneasca etc.
Secretar general al Institutului Universitar Roman ‘Carol I’ din Paris (1958-1961), consilier (1961-1984) in Ministerul de Externe al Republicii Niger, la Niamey, unde a fost si conferentiar la Scoala Nationala de Administratie (1970-1976) si apoi conferentiar la Facultatea de Drept a Universitatii din Niamey.
A fost consilier diplomatic si juridic la Ministerul de Externe al Republicii Niger (1961-1984). In virtutea acestei functii a calatorit mult in Africa, Europa si America.
Din 1984, a fost secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana dupa Revolutia din decembrie 1989, cand se intoarce in tara.
A fost profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti (1991-1997).
Preocupat in mod special de filosofia istoriei si de istoria Romaniei, Neagu Djuvara a semnat cateva lucrari de referinta: ‘La Legislation roumaine en matiere de nationalite’ (Paris, 1940), “Civilisation et les lois historiques. Essais d’ etude compare des civilisations†(Paris, 1975), “Les grands boiars ont-ils constitue dans les Principautes Roumains une veritable oligarchie institutionelle et hereditaire?â€.
A mai scris un studiu fundamental despre “Demetrius Cantemir, philosophe de l’Histoire†(analiza a scrierii ‘Monarchiarum Physica Examinatio’), in Revista ‘Etudes Roumaines’, vol. XVIII-XVIV, Paris, 1974. A publicat volumele: ‘De la Vlad Tepes la Dracula vampirul’ (editia I – 2003; editia a II-a – 2007), ‘Scrisorile spatarului Nicolae Milescu’ (2004), ‘Exista istorie adevarata?’ (2004), ‘Amintiri din pribegie’ (2005), ‘Thocomerius – Negru Voda. Un voievod cuman la inceputurile Tarii Romanesti’ (2007), ‘Razboiul de saptezeci si sapte de ani si premisele hegemoniei americane (1914-1991)’ (2008), ‘Tarile romane la inceputul epocii moderne’ (2008), ‘O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri” (2008), ‘Amintiri si povesti mai deocheate’ (memorialistica, 2009).
In martie 2010 a lansat volumul ‘Ce au fost boierii mari in Tara Romaneasca’, o cercetare asupra unei familii boieresti, o carte despre istoria institutiilor politice romanesti premoderne. La editia 2010, a Targului de Carte Bookfest a fost lansat volumul coordonat de Sandra Pralong, ‘De ce m-am intors in Romania’, in care se regasesc si texte semnate de Neagu Djuvara, unul dintre romanii celebri care s-a intors si a ales sa traiasca in Romania.
In decembrie 2010, a aparut pe piata volumul ‘Un secol cu Neagu Djuvara’, semnat de jurnalistul George Radulescu, prefatat de scriitorul Andrei Plesu, iar postfata poarta semnatura lui Mihai-Razvan Ungureanu.
Istoricul a lansat, la 2 aprilie 2011, doua volume de carte, respectiv editia de lux a volumului ‘Ce au fost „boierii mari” in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX)’ (a doua editie) si romanul autobiografic ‘Insemnarile lui Georges Milesco’. La 28 mai 2011, in cadrul Salonului international al cartii ‘Bookfest’, Neagu Djuvara si-a lansat versiunea in limba engleza a bestsellerului pentru copii ‘De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul’, in traducerea lui Alistair Ian Blyth.
Neagu Djuvara a fost prezent in 2009, pe scena Salii Atelier a Teatrului National din Bucuresti (TNB), intr-o ipostaza necunoscuta publicului larg, aceea de interpret al unor versuri din lirica franceza si romana.
Este membru de onoare al Institutului de Istorie ‘A.D.Xenopol’ din Iasi si al Institutului de Istorie ‘Nicolae Iorga’ din Bucuresti.
In 2006, profesorul Neagu Djuvara a fost decorat de presedintele Romaniei Traian Basescu cu Ordinul National Servicul Credincios in grad de Mare Cruce, in semn de inalta apreciere pentru intreaga sa activitate pedagogica si de cercetare, pentru talentul si daruirea de care a dat dovada imbogatind istoriografia mondiala cu lucrari de certa valoare, pentru inaltul sau spirit moral si cetatenesc care l-a impus ca un reper pentru tinerele generatii. In martie 2010, a fost decorat de catre ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, cu ordinul Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter.