Neajunsurile Legii Educatiei
Noile reglementari ce se doresc introduse prin noul proiect al Legii Educatiei au fost realizate asa „din senin” fara a se tine cont de implicatiile pe care noile masuri le-ar implica.
Cel putin aceasta este parerea fostului ministru al Educatiei, d-na Ecaterina Andronescu, care explica doar cateva dintre controversele starnite de aceasta lege in randul elevilor, al angajatilor din educatie si parintilor.
In cadrul unei dezbateri publice privind legea educatiei propusa de ministrul Funeriu, organizata marti, 30 martie 2010, in judetul Valcea, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu a precizat urmatoarele:
„Dupa opinia mea, marirea gimnaziului la 5 clase in loc de patru implica mai multe consecinte pentru care nu prea suntem pregatiti. In primul rand vom avea un deficit de personal. Mare parte dintre scolile gimnaziale sunt in mediul rural. Nu cred ca profesori de liceu din oras se vor duce sa predea la tara, asadar vom avea clase de-a noua poate, unde vor preda profesori mai putin pregatiti”, a declarat Ecaterina Andronescu.
De asemenea, aceasta a mai spus ca marirea gimnaziului la noua clase ar putea determina o „inegalitate de sanse”: „Pana acum erau zece clase obligatorii. Elevii dupa ce terminau acest ciclu, si ma refer cu precadere la clasele a noua si a zecea, primeau un atestat profesional, o calificare. Acum, dupa 9 clase nu vor primi nimic, vor ramane multi in mediul rural fara nicio pregatire profesionala”.
In aceeasi ordine de idei, Andronescu a precizat spus ca „titularizarea era un plus de stabilitate pentru cadru didactic”, acum insa, aceasta siguranta a disparut.
Acestea sunt doar cateva dintre „neajunsurile” unei legi elaborate in pripa, de oameni incompetenti care nu stiu sa priveasca problemele in ansamblul lor.
Cu toate acestea, adoptarea legii a fost amanata pana cand dezbaterile aprinse vor reusi sa mai aplaneze contradictiile articolelor acesteia.