Nepszabadsag vs Fundatia Gojdu!

Nepszabadsag vs Fundatia Gojdu!

0 178

„Unele poveri ale istoriei, ajunse in fata tribunalelor, pot reprezenta o amenintare la adresa relatiilor ungaro-romane”, comenteaza publicatia Nepszabadsag, citata de Rompres, evocand cazul scriitorului ungur Albert Wass si mostenirea lui Emanoil Gojdu.
Va reamintim ca, dupa o abordare eronata a subiectului de catre Guvernul Romaniei care a dat la pace cu Guvernul maghiar, forul legislativ de la Bucuresti a respins recent ratificarea acordului romano-ungar (semnat la prima sedinta comuna a guvernelor roman si ungar din 2005), pe baza caruia urma sa fie infiintata a alta Fundatie Gojdu, cu sediul la Budapesta, finantata in comun de ambele state.
Fundatia Gojdu de la Sibiu, patronata de Mitropolia Ardealului, se considera (conform documentelor) singurul mostenitor al bunurilor lasate de marele avocat pentru asigurarea studiilor „tinerilor ortodocsi din Transilvania si Ungaria care doresc sa invete”.
Partea ungara sustine ca prin acordul financiar din 1953, semnat de cele doua state, partile au renuntat la astfel de pretentii – deci si partea romana a renuntat la Fundatia Gojdu, nationalizata de partea ungara in anul 1952. Mitropolitul de la Sibiu sustine ca acel acord nu a fost nici pe departe legal.
Mitropolitul Laurentiu Streza este de parere ca Fundatia Gojdu reprezenta o avere privata, la care statul roman nu avea niciun drept sa renunte. Mitropolitul este gata sa mearga cu procesul pana la Curtea Europeana de la Strasbourg.
Mitropolia asteapta ca birouri de avocatura de renume sa se angajeze la proces, fiind platite apoi din valorile recuperate, apartinatoare Fundatiei Gojdu, gestionate de catre adevaratul mostenitor – Mitropolia Ardelului cu sediul la Sibiu.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.