Nesiguranta lui Igas – Pericol pentru siguranta cetateanului!

Nesiguranta lui Igas –
Pericol pentru siguranta cetateanului!

0 134

Marti, sub conducerea fostului ministru de interne, actual presedinte al Senatului Vasile Blaga, s-a dezbatut motiunea simpla depusa de 34 de parlamentari ai Uniunii Social Liberale (USL), cu titlul ”Nesiguranta lui Igas – pericol pentru siguranta cetateanului!”. Lectura textului motiunii a fost facuta tot de un fost ministru de interne, senatorul Cristian David (PNL)
Semnatarii cer demisia ministrului de Interne si doresc sa atraga atentia asupra gravelor consecinte generate de „modul total neprofesionist” in care este gestionata una dintre cele mai importante institutii ale statului – Ministerul Administratiei si Internelor, se arata in documentul remis AGERPRES de parlamentari ai Uniunii, care sustin ca reforma sistemului de ordine si siguranta publica se afla in colaps.
Vom reda mai multe pasaje din motiune, aceasta fiind o buna posibilitate pentru a face propria evaluare, pe date si informatii oferite de Opozitie si Putere pe o tema care are mare impact asupra fiecarui cetatean.
”Ne exprimam, totodata, ingrijorarea ca, in acest context, dezordinea reala si cea indusa in administratia publica contureaza mediul perfect pentru pregatirea si punerea in aplicare a intentiilor tot mai clare ale actualei puteri de exploatare electorala a institutiilor statului. Ce dovada mai buna avem decat modul defectuos in care s-a desfasurat recensamantul national si modul abuziv in care a fost obstructionat referendumul local de la Constanta”, sustin semnatarii motiunii.
Potrivit acestora, intre alte actiuni de „modernizare” a statului, „perfect esuate sub guvernarile Boc, reforma sistemului de ordine si siguranta publica se afla in colaps”.
„Noi consideram, astfel, ca s-a ajuns intr-un impas din care Puterea actuala nu mai poate sa iasa. Este prizoniera masurilor neinspirate si incoerente pe care le-a tot adoptat Regimul Basescu. Suite de erori ce produc, deja, efecte peste capacitatea de previziune si actiune a institutiei in care domneste fara onoare dl. Igas. Un exemplu elocvent de incompetenta il reprezinta reorganizarile succesive, clamate cu emfaza de catre actualul ministru, care au transformat MAI intr-o institutie paralizata de dezordine, cu angajati demotivati profesional, timorati de teama pierderii postului si neincrezatori in ierarhia de comanda. Slabirea intensitatii fortei de aplicare a legii concomitent cu tolerarea si extinderea unor grupari infractionale – acesta este tabloul sumbru al consecintelor reformelor conduse de domnul pseudojurist Igas. Mai exact spus, aceasta este proba indubitabila a incompetentei domniei sale!”, se arata in documentul citat.

Parlamentarii USL critica „asa-zisa reorganizare a MAI care s-a facut doar pe principiul disponibilizarilor masive de personal, cu motivatia absurda a incadrarii cheltuielilor in bugetul prevazut pentru 2011 si nicidecum pe criterii de competenta profesionala si eficienta”, apreciind in context ca a primat, „aproape exclusiv”, principiul supunerii fata de partid.

„Concedierile abuzive ale cadrelor din Politie, concomitent cu diminuarea salariilor acestora, reprezinta ”marea reforma” initiata de Traian Igas. In argumentarea masurilor de disponibilizare, acesta a invocat statistici eronate, contrazise de Barometrul European Eurostat. Astfel, in timp ce domnia sa afirma ca exista 407 cadre politienesti la 100.000 cetateni, Eurostat indica un raport de 233 de politisti la 100.000 cetateni, date confirmate si de European Police Union. Mai mult decat atat, motivul invocat de ministrul Igas, respectiv angajarile masive din perioada 2007-2008, este cat se poate de fals, avand in vedere obligatiile de completare a fortelor de politie agreat cu UE (acord derulat intre 2005-2008) si consecinta eliminarii serviciului militar obligatoriu, dupa aderarea Romaniei la NATO. In realitate, aceste actiuni demonstreaza lipsa unei Strategii a resurselor umane care sa cuprinda solutii pentru compensarea cresterii deficitului de personal – in principal a celui operativ”, se arata in motiune.

Parlamentarii Uniunii enumera, totodata, in textul motiunii, o serie de „probleme” precum: decredibilizarea MAI, ca autoritate, prin actiuni si luari de pozitie care au determinat „deteriorarea” imaginii, prestigiului si autoritatii componentelor sale institutionale, slabind, totodata, pozitia si functia sociala a institutiei; organizari, reorganizari repetate de structuri, apoi reveniri si iar modificari pe durata intregului sir de Guverne Boc si al mandatului presedintelui Basescu de sef al CSAT, „desfasurate adeseori mecanic, fara criterii si instrumente specifice, dupa o analiza sumara sau fara analiza de impact, lipsite de justificare in planul eficacitatii operationale, nepregatite corespunzator si aplicate haotic”; pierderi masive si inestimabile de specialisti in munca de politie si conducerea unitatilor; aruncarea in haos a sistemului de formare a personalului si a carierelor absolventilor; demotivarea personalului MAI; culpabilizarea continua a bugetarilor, a functionarilor publici, in general, inclusiv a personalului MAI care „a devenit sport national”.

„Constrangerile bugetare au dus la solutii dintre cele mai bizare, fara precedent in istoria internelor. (…) Criza insasi pare ca ii are pe toti la origine! Atragem atentia foarte serios asupra faptului ca modul in care situatia se prezinta, in special in discursurile demnitarilor statului, de la nivel prezidential in jos, sunt de natura sa zdruncine increderea oamenilor din MAI in ei insisi, precum si in sistemul pe care il servesc. Aspectul in sine este de o gravitate extrema! Cresterea fenomenului coruptiei in randurile personalului MAI este o realitate recunoscuta de insasi directia de specialitate a institutiei in raportul pe primul semestru din 2011. Acest fapt a fost posibil pe fondul general de dezorganizare, indisciplina, afectarea negativa a starii moralului efectivelor, scaderea capacitatii de conducere si a controlului intern”, sustine textul motiunii.

Totodata, atrage atentia documentul, comparativ cu perioada similara a anului 2010, numarul angajatilor MAI invinuiti de coruptie a crescut cu procentul ingrijorator de 81%.

„Ignorand faptul ca in Romania mediul rural reprezinta circa 70% din suprafata tarii, in timp ce ponderea locuitorilor din aceasta zona este mai mare de 45% din populatia tarii, ministrul Traian Igas a mai atins un alt ‘obiectiv’ al reformei sale: a redus numarul politistilor rurali! (…) Cel mai grav aspect al acestui tip de restructurare conceputa in mod defectuos este acela ca reducerea numarului de politisti in zonele rurale a condus la cresterea infractionalitatii, indeosebi din cauza faptului ca locuintele izolate si batranii care sunt cazuri sociale nu mai beneficiaza de sprijinul Politiei, respectiv de verificare temporara. O alta miscare neinspirata a ministrului de interne a fost initierea actiunii de transferare a cadrelor politienesti din Politia nationala la cea locala. Mutarea pripita si fara analiza prealabila a unor structuri (ale Politiei de Ordine Publica si unei parti din Politia Rutiera) catre administratiile locale urmareste politizarea acestora si transformarea lor in potentiale arme electorale la dispozitia primarilor din actuala coalitie guvernamentala”, mai spun parlamentarii USL.

Ei au adaugat ca pe fondul instalarii acestei stari de dezorganizare generalizata „nu mai poate mira faptul ca o alta activitate de interes national a fost afectata – recensamantul populatiei”.

„Astfel, organizarea recensamantului, coordonat de Ministerul Administratiei si Internelor, sub supravegherea ministrului Igas, poate fi calificata, fara teama de a gresi, drept ‘dezastruoasa’. Problemele care au impiedicat buna desfasurare a procesului de recenzare au fost legate de modul de instruire a recenzorilor si de colectare a datelor, comunicarea defectuoasa intre autoritati si recenzori, birocratizarea excesiva a referendumului si formularele insuficient de clare, estimarile necorespunzatoare ale numarului populatiei. Un exemplu in sprijinul celor afirmate mai sus il constituie faptul ca, desi Reglementarile Comisiei Europene referitoare la organizarea Recensamantului pe teritoriul UE sunt identice pentru toate statele membre, in Romania au aparut, in ultimii doi ani, nu mai putin de trei Hotarari de Guvern care au schimbat legislatia!”, se mai arata in motiune.

Motiunea mai sustine, intre altele, ca prin lipsa de reactie fata de boicotarea referendumului de la Constanta, ministrul Traian Igas a incalcat legislatia europeana in domeniu, intrucat, conform prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale, populatia trebuie consultata prin referendum, in cazul modificarii limitelor teritoriale.

USL apreciaza „ca prezenta lui Traian Igas la MAI va ramane asociata, asadar, pentru vecie cu: amalgamarea structurala, adancirea confuziei de atributii, declinul ordinii publice si sigurantei cetateanului, vraistea din sistemul de resurse umane, bulibaseala in ceea ce priveste formarea personalului, politizarea deplina a posturilor de conducere si reducerile de efective facute aiurea”.

„Domnul ministru patroneaza, practic, sub mandat prezidential, esecul reformei MAI si isi poate asuma cu mandrie PDL-ista triumful haosului atat la nivel institutional, cat si prin efectele sale in societate. Situatia in ceea ce priveste ordinea si siguranta cetateanului este atat de sever compromisa si capacitatea de aparare a societatii atat de drastic diminuata, incat trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne fereasca de evenimente care ar impune angajarea in actiuni serioase a institutiei, altele decat escortarea alaiurilor prezidentiale/guvernamentale si asigurarea ordinii publice la taierile de panglici inaugurale! Mai mult, in loc sa se ocupe de reformarea ministerului pe care il gestioneaza, dl. Traian Igas se comporta asemenea unui procuror, amenintandu-i pe cei din Opozitie cu viitoare dosare care s-ar afla pe rolul DNA. Faptul ca un inalt demnitar al statului roman emite acuzatii fara probe la adresa unor politicieni scoate la iveala practici pe care le consideram de domeniul trecutului. Domnul ministru tine cu tot dinadinsul sa ne convinga – pentru a cata oara – ca exercitiul democratic ii este strain.Iata, stimati colegi, motivele pentru care USL solicita, prin prezenta motiune simpla, demisia ministrului Igas, pentru ca un ministru care se dovedeste incompetent, trebuie sa aiba demnitatea de a renunta la functie!”, conchide documentul citat.

Igas: Am venit pentru a demonta speculatii construite dupa stiri de tabloid
Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a ”demontat”, marti, in plenul Senatului, acuzatiile cuprinse in motiunea ”Nesiguranta lui Igas – pericol pentru siguranta cetateanului!”, inaintata de parlamentarii Uniunii Social Liberale (USL) si a afirmat ca aceasta reprezinta ”un document copiat din stirile de la televiziunile de partid”.
”Regret ca ati preferat sa propuneti spre dezbatere un document copiat din stirile de la televiziunile de partid, in loc sa veniti cu solutii de imbunatatire a procesului de modernizare initiat in timpul guvernarii PDL. Daca discutia de astazi s-ar fi desfasurat sub auspicii serioase, atunci m-as fi bucurat (…) sa va vorbesc despre instruirea managerilor de politie, despre reforma din unitatile de invatamant din cadrul MAI sau despre noul statut al politistului. (…) Regret ca am venit astazi aici pentru a demonta speculatii construite dupa stiri de tabloid”, a adaugat ministrul Igas.
In discursul sustinut in fata senatorilor el a subliniat ca MAI a traversat un amplu proces de restructurare si reorganizare precizand ca ministrii PDL, pentru prima oara in istoria post-decembrista, au avut avut curajul de a pune degetul pe ranile profunde ale acestei institutii. ”Ma mir ca nu vedeti aceste lucruri, pentru ca ati avut reprezentanti in fruntea acestui Minister si stiti ce ati lasat in urma. Din acest motiv, sunt oarecum surprins ca abordati atat de superficial si tendentios acest subiect”, a punctat Igas.

Ministrul a adaugat, referindu-se la acuzatiile Opozitiei privind fragilizarea sistemului si cresterea gradului de insecuritate al populatiei ca a contribuit la ”fragilizarea” sistemului de cunostinte si relatii ”printr-un proces de restructurare si reorganizare pe criterii de eficienta si profesionalism”. In ceea ce priveste ”cresterea infractionalitatii si cresterea alarmanta a gradului de insecuritate al populatiei” ministrul MAI a precizat ca, desi Romania a traversat o perioada grea, ca urmare a crizei economice globale datele existente arata ca, in perioada in care Ministerul a fost condus de ministri PDL fenomenul infractional nu a crescut semnificativ comparativ cu perioada 2007-2008, cand PNL detinea conducerea Ministerului.

Igas a reamintit senatorilor ca fostul ministru de interne, Cristian David, a angajat din sursa externa 17.000 de oameni, folosindu-se de pretextul profesionalizarii posturilor si pregatirea sistemului in vederea renuntarii la serviciul militar obligatoriu, in conditiile in care hotararea CSAT prevedea incadrarea a doar 14.000 de lucratori.

Referindu-se la acuzatia potrivit carora ar fi folosit ”statistici eronate”, ministrul de Interne a precizat ca ”analistii Opozitiei nu stiu sau nu vor sa numere corect” acestia, in mod gresit, raportandu-se in calculele lor numai la numarul politistilor din sistem, ”uitand ca celelalte tari au raportat la Eurostat toti lucratorii care activeaza in zona de ordine si siguranta publica, adica si jandarmi si politisti de frontiera”. ”Din pacate, Opozitia preia numai cifrele care ii convin si le speculeaza pentru a dezinforma constant opinia publica”, a adaugat Igas.

Ministrul democrat liberal a precizat, referindu-se la reorganizarile din MAI, ca prin Legea bugetului de stat pentru anul 2011 a fost prevazut, pentru structurile MAI, ca incepand din trimestrul al II-lea al anului 2011, sa se finanteze un numar de indicatori de personal inferior celui aflat in plata la 31decembrie 2010.

Train Igas a afirmat ca MAI a promovat un proiect de lege privind unele masuri speciale necesare pentru incadrarea in bugetul aprobat pentru 2011 si a adaugat ca proiectul a fost respins de Parlament cu sprijinul Opozitiei. ”Acesta este adevaratul motiv care a dus la tergiversarea procesului de restructurare a ministerului si nu lipsa unor analize detaliate sau lipsa de fermitate in actul decizional. Procesul de reincadrare a personalului in structurile organizatorice ale MAI a fost unul cat se poate de obiectiv si de transparent”, a mai spus Traian Igas.

In ceea ce priveste acuzatiile Opozitiei si afirmatiile potrivit carora a avut loc o reducere a numarului de politisti rurali, ministrul Igas a subliniat ca in statele europene nu exista nicio diferenta intre mediul urban si cel rural, iar politia este organizata pe regiuni si doar in putine cazuri este desemnat un politist care sa-si desfasoare activitatea intr-o localitate rurala. ”Politia din mediul rural nu era dimensionata pentru a asigura prezenta in teren 24 ore din 24. Politistii erau nevoiti sa intervina la evenimente in timpul lor liber, astfel ca peste 50% dintre cazurile sesizate prin serviciul 112 au necesitat interventia lor in afara orelor de program.(…) Noul sistem de organizare al politiei rurale (…) ofera factorilor de decizie avantajul de a constitui structuri de politie moderne in functie de specificul fiecarei zone in parte si nevoile comunitatii si un management optim al resurselor (umane, financiare si logistice) prin utilizarea mijloacelor moderne de abordare a fenomenului infractional (analiza tactica, operationala, harti criminogene)”, a mai spus Traian Igas.

In ceea ce priveste afirmatiile Opozitiei privind cresterea coruptiei in randurile personalului MAI Igas a precizat ca Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrare de Romania in cadrul MCV din iulie 2011, apreciaza in mod deosebit activitatea Directiei Generale Anticoruptie. ”Actiunile acestei structuri sunt evidentiate si recomandate ca bune practici la Registrul de Riscuri in domeniul Coruptiei, Raportul Comisiei evidentiind faptul ca marea majoritate a investigatiilor din oficiu si a punerilor sub acuzare realizate de parchete deriva din informatiile DGA si ale Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR. Marturisesc ca imi este foarte greu sa inteleg cum ati putut interpreta cresterea eficientei DGA ca si o crestere a coruptiei in randul angajatilor MAI. Acest fenomen a existat si pana acum, iar faptul ca nu a fost facut public imi ridica de data aceasta mie semne de intrebare cu privire la corectitudinea propriilor dumneavoastra ministri, stimati colegi din PSD sau PNL,” a mai spus ministrul MAI.

Referindu-se la acuzatiile privind modalitatea de organizare a recensamantului populatiei si al locuintelor, ministrul a tinut sa explice ca asigurarea presedintiei Comisiei centrale pentru recensamant de catre MAI ”nu este acelasi lucru cu responsabilitatea organizarii si efectuarii recensamantului, pe care le realizeaza Institutul National de Statistica, care nu este in subordinea ministrului Administratiei si Internelor”. ”Motivele prezentate in motiune, care califica drept dezastruos recensamantul de curand incheiat, nu au nicio legaturaa cu atributiile ministrului Administratiei si Internelor. (…) Referitor la datele statistice solicitate, mentionez ca niciuna dintre acestea nu excede cadrul legal, fiind in conformitate cu recomandarile comune ale ONU si Eurostat”, a conchis Igas.

Motiunea simpla pe Administratie, respinsa!
Motiunea simpla inaintata de parlamentarii USL impotriva ministrului de Interne, Traian Igas, intitulata ”Nesiguranta lui Igas – pericol pentru siguranta cetateanului!”, a fost respinsa, marti de plenul Senatului.
Votul a aratat situatia raportului Putere – Opozitie din Senat, dupa schimbarea lui Geoana cu Blaga. Motiunea a fost respinsa cu 64 de voturi impotriva, 61 de voturi pentru si o abtinere. Votul a fost secret electronic

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.