Next OS

Next OS

0 62

Când spuneam că Huawei se va rupe de ecosistemul Android ca efect al sancțiunilor lui Trump, toți „esperții” îmi râdeau în nas. Evident, nu poți ieși cu un sistem de operare matur peste noapte, motiv pentru care Huawei a venit prima dată cu un UI propriu și cu definirea propriei viziuni pe Android.
„Cât de varză sunteți voi, propagandiștii pro-chinezi! Nu vedeți că ăla e un AOSP împachetat de chinezi? Ce să facă și chinezii? Copiază că doar de asta sunt capabili!” – cam acestea erau replicile de atunci. Ce s-a întâmplat între timp?

În ciuda boicotului american, Huawei a continuat să producă telefoane bune. Mult mai bune decât ale concurenților. Desigur, tot cu Android și cu posibilitatea de a instala separat serviciile Google. Însă compania nu a stat degeaba. Ba, mai mult, aș putea spune că n-a avut timp nici să respire. Luptă activ pe partea hardware unde își formează un ecosistem puternic de producție proprie a circuitelor integrate de care are nevoie, în tehnologii cât mai avansate. Huawei e implicat atât în cercetarea pentru dezvoltarea independentă a dispozitivelor litografice avansate, dar și în noua tehnologie de printare a circuitelor integrate, care desființează necesitatea dispozitivelor litografice. Cu alte cuvinte, „joacă la două capete”, căutând să fie pregătită pentru orice variantă. Și, în același timp, nu pierde timpul, ci inovează și în software.
Șocul total a venit în momentul în care au lansat HarmonyOS Next. Nimănui nu i-a venit să creadă că Huawei va fi capabilă să dezvolte un sistem mobil de operare de la A la Z. Toată lumea se aștepta la un alt Android obosit, bazat pe același AOSP. Însă, din octombrie încoace, s-a lăsat o liniște teribilă: Huawei chiar a reușit incredibilul!
M-am jucat cu un dispozitiv având instalat HarmonyOS Next. Ceea ce pot să vă spun este că se va face liniște! Sistemul de operare reacționează atât de bine încât crezi că e venit din altă lume! Animațiile sunt ultra-fluide, nu există pic de lag, tremurat sau mai știu eu ce aberație vizuală.
Pur și simplu, totul se mișcă atât de fluid încât pur și simplu crezi că nu e real. Jocurile pe HarmonyOS Next sunt atât de bine redate încât cred că s-a stabilit deja un nou standard în domeniu. Comparația cu Androidul nu merită făcută deoarece n-ai cum să compari un Ferrari al cărui motor toarce superior, cu o căruță încropită de un țăran cu ce avea el prin gospodărie. Doar iOS-ul ar putea să se compare, dar și acesta își pierde rapid din sclipici. Integrarea hardware-software la telefoanele Huawei e atât de reușită încât efectiv nu are rival. De altfel, ceea ce spun eu aici e perfect justificat de testele efectuate, în care noul sistem de operare și-a dominat copios rivalii.

Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este: „Cum de e posibil așa ceva?”. Rușii, care erau mult mai avansați decât chinezii la nivel software, au rămas blocați în Aurora, care-i un Sailfish OS puțin modificat și care nu reușește să-și găsească utilizatorii, în ciuda faptului că e capabil să ruleze orice aplicație linux. La HarmonyOS e și mai radicală schimbarea: pentru noul sistem de operare, aplicațiile trebuie rescrise de la zero.
Te-ai aștepta ca, din acest motiv, să fie tristețe mare pe-acolo. Aiurea! Chinezii și-au lansat telefonul fără nicio problemă pentru utilizatorii pe care-i țintesc. Și-aici vine o altă poveste.

Dacă vrei WhatsApp sau Telegram, Facebook sau mai știu eu ce altă aplicație utilizată intensiv pe-aici, vei căuta mult și bine. Nu există! Cauți pe forumuri și lumea dă din umeri. N-aveți vreun emulator de Android? -întrebi. Nu și nici n-avem în plan! – ți se răspunde.
Dacă vrei să intri în zona de development ca să faci rost de-ul SDK, te întâmplină o pagină … în chineză. Îți trebuie puțină creativitate ca să o „convingi” să-ți afișeze informații în engleză. Care, totuși există. Doar că destul de schematic. Deci, care-i problema?
Huawei nu are, pe moment, niciun plan pentru lansarea sistemului său de operare la nivel internațional. Compania a făcut un efort foarte mare pentru a aborda profesionist piața din China. Și a făcut-o perfect.
Toate aplicațiile importante ale pieței chineze rulează incredibil de bine pe noul sistem de operare, iar pentru un utilizator chinez totul e cât se poate de simplu, astfel încât trecerea de pe Android sau iOS e efectiv banală.
Rezultatele acestei abordări deja se văd: cotele de piață ale Apple sau Samsung în China se scufundă. 
Dacă impunerea telefoanelor sale cu noul sistem de operare în China este considerată acum strategică, pasul următor pe care-l vizează compania nu este ieșirea pe internațional, ci … atragerea cât mai multor producători chinezi către sistemul lor de operare.
Cu alte cuvinte, ținta principală este tot China. Poate vi se pare ciudat, dar chinezii chiar urmăresc o sinergie, având o strategie de renunțare treptată la toate junk-urile occidentale. Windows-ul deja își vede cotele de piață distruse în China, microprocesoarele occidentale la fel.
Pare că programul „Made in China” intră acum în faza a doua în care-și propune să cucerească ce-a mai rămas de cucerit din China.
De ce se întâmplă asta?
Pentru că, așa cum v-am mai spus, tehnologiile se separă. Lumea se îndreaptă spre un model în care închiriezi soluția de la A la Z.
Controlând tehnologiile de bază, chinezii pot oferii soluții complete asigurându-și astfel supraviețuirea în noul ciclu tehnologic.
Astfel, de-occidentalizarea tehnologică e o altă față a dedolarizării care, iată, se desfășoară pe mai multe planuri.

Autor: Dan Diaconu
Sursa: trenduri.blogspot.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.