Nezavisimaia gazeta:
Schimbarile in Transnistria
Procesul de reglementare a crizei transnistrene urmeaza sa fie dezbatut la 19 iulie la Hanovra de presedintele Dmitri Medvedev si cancelarul Angela Merkel, a declarat pentru Nezavisimaia gazeta expertul german Alexander Rahr. Miercuri, la Chisinau au ajuns oaspeti europeni – presedintele UE, Herman Van Rompuy, presedintele Consilului permanent al OSCE, Renatas Norcus impreuna cu 19 ambasadori. Vineri, in capitala moldoveana va ateriza inclusiv seful diplomatiei de la Kiev, Konstantin Griscenko. Toti vor discuta acelasi lucru: Transnistria.
Aceasta agitatie se explica prin schimbarile care se anunta la Tiraspol: in decembrie aici vor avea loc alegeri prezidentiale. Expertii afirma ca Moscova nu-l mai sustine pe Igor Smirnov, aflat de 20 de ani in fruntea regiunii, ci cauta alt candidat, care sa multumeasca Berlinul. Oricum, pe lista pretendentilor la succesiunea lui Smirnov figureaza, pe langa acesta, presedintele Sovietului suprem, Anatoli Kaminski, precum si predecesorul acestuia, Evgheni Sevciuk. Kaminski reprezinta cercurile locale de afaceri, Sevciuk – fortele prooccidentale.
Schimbarile care sunt pe cale sa se produca in Transnistria sunt atent urmarite in Europa, scrie publicatia.
Rahr aminteste ca Germania s-a decis sa rezolve aceasta chestiune si acum negociaza cu Rusia. Subiectul va fi amplu analizat la Hanovra. „Medvedev va trebui sa-i relateze cancelarului ce se intreprinde, ce progrese s-au inregistrat. Dupa esecul summitului de la Kazan dedicat problemei Nagorno Karabah, Medvedev trebuie sa faca tot posibilul pentru a salva summitul e la Hanovra dedicat Transnistriei. Plecarea lui Smirnov ar putea deveni acel factor care va fi pus in contul diplomatiei ruseâ€, a subliniat expertul german.
In opinia lui, „faptul ca Smirnov a condus la esecul discutiilor de la Moscova si se poarta foarte capricios nu place partii ruse si face credibile speculatiile privind venirea unui nou lider la Tiraspol. Moscova are nevoie de o astfel de schimbare: chiar daca isi va retrage trupele din regiune si, astfel, va modifica situatia geopolitica, ea va dori ceva in schimb. Acest ceva poate insemna mentinerea influentei Rusiei in Moldova, care, in aceste conditii, nu va putea intra in NATO. Influenta asupra Moldovei poate fi pastrata dandu-i Transnistria. Iar acest lucru este posibil cu un lider nouâ€, crede analistul german.