Nici NATO şi nici UE nu vor avea grijă de România

Nici NATO şi nici UE nu vor avea grijă de România

0 1065
România trebuie să aibă grijă de ea singură, pentru că NATO ÅŸi Uniunea Europeană nu vor face asta, a declarat la BucureÅŸti George Friedman, unul dintre cei mai influenÅ£i politologi americani ÅŸi preÅŸedinte Stratfor. Åžeful celei mai importante agenÈ›ii private de analiză geopolitică este de părere că statul român ar trebui să lupte pentru menÅ£inerea suveranităţii, pe fondul unui trend european de diminuare până la extincÅ£ie a suveranităţii naÅ£ionale.
"Trebuie să faceÅ£i o iniÅ£iativă regională. Este o iluzie optică impresia că UE sau NATO vor avea grijă de România, care este un stat suveran ÅŸi trebuie să îÅŸi asume răspunderea pentru viitorul politic. Trebuie să vă asumaÅ£i problema suveranităţii ÅŸi să o plătiÅ£i", a declarat Friedman într-un discurs susÅ£inut la BNR, în faÅ£a unor lideri politici români, a unor bancheri ÅŸi a unor manageri de mari companii. În privinÅ£a relaÅ£iei cu SUA, problema se pune că România are nevoie în special de o relaÅ£ie, nu Statele Unite.
"Întrebarea este ce aveÅ£i de oferit", a menÅ£ionat politologul american.
Politologul american a menÅ£ionat că Europa este într-o criză profundă, structurală, care va dura. "Problema în Europa este că nu există un lider, sunt opinii divergente între principalele state precum Germania ÅŸi FranÅ£a, ÅŸi nu există o soluÅ£ie comună. Prima contradicÅ£ie a Europei este că este o uniune între state care nu sunt la fel".
Friedman spune că timpul trece pentru Europa, iar problemele în loc să se rezolve, se acutizează, mai ales în ceea ce priveÅŸte ÅŸomajul.
"Problema este că s-au creat anumite speranÅ£e în special pentru clasa de mijloc, iar acum acest lucru a dispărut. Acest lucru nu Å£ine de o criză scurtă, ci de ceva mult mai profund", a adăugat el. Friedman a menÅ£ionat că din cauza opiniilor diferite, Europa nu a putut să facă ceea ce au făcut SUA în 2008 când au stopat extinderea crizei. În Europa s-a trecut de la o criză bancară, la o criză socială, a unei întregi generaÅ£ii care nu are o rezolvare imediată, a menÅ£ionat Friedman.
 
Adoptarea euro, problematică pentru România
România nu ar trebui să adopte euro pentru că nu ar avea de ce, a mai spus preÅŸedintele Stratfor. "Bine că nu sunteÅ£i în zona euro. Nu intraÅ£i acolo", a declara Friedman în cadrul unei conferinÅ£e susÅ£inute la BNR unde de faţă erau premierul Victor Ponta ÅŸi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Friedman a dat ca exemplu Turcia în privinÅ£a faptului că nu face parte din zona euro.
"Le-am spus ÅŸi turcilor că cel mai bun lucru care li s-a întâmplat a fost că au fost respinÅŸi de la intrarea în UE", a menÅ£ionat politologul american de origine ungară.
Odată cu intrarea in Uniunea Europeană în 2007, România ÅŸi-a stabilit ca Å£intă adoptarea monedei unice europene în 2015, dată care nu va mai fi respectată din cauza apariÅ£iei crizei economice. Guvernul Ponta, care s-a declarat adeptul adoptării euro, nu a stabilit o nouă dată de aderare. PreÅŸedintele României, Traian Băsescu a declarat recent că guvernul ar trebui să stabiliească 2017 drept data de aderare la euro.
 
de: Gilda Popa
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.