Nici rosiile de gradina nu mai sunt ce au fost
De la Revolutie, o data cu aparitia importurilor “nesanatoase” de legume si fructe, vorbe de genul “las ca luam cand apar de la noi” se puteau auzi in toate pietele. Romanii, constienti de gustul fad al legumelor si fructelor importate, acele produse care arata ca in reclame, dar au un gust …inexistent, s-au obisnuit sa astepte aparitia produselor romanesti, fructele acelea imperfecte, dar totusi gustoase si legumele care au mirosul si gustul celor de “aldatada”, asa cum zici o reclama.
Ei bine, si acest mit este pe cale sa dispara. In goana nebuna dupa bani, agricultorii romanii lasa traditia deoparte si apeleaza la chimicale pentru a-si spori productiile de legume si fructe.
Cazul concret din aceasta perioada este cel al rosiilor care arata impecabil, dar au tot mai putine calitati nutritive. Mai mult, acestea pot fi chiar daunatoare sanatatii. Specialistii atrag atentia asupra rosiilor care au invadat, in acest sezon, pietele: cele cu mot, fara codita, de marime medie. Din pacate, pentru a face bani multi si cat mai repede, taranii stropesc legumele cu tot felul de substante care sa le stimuleze cresterea si care sa le faca aspectuoase. Cele mai „la moda” solutii sunt ETREL (o substanta care coace rosia fortat) si 2.4 D (un erbicid care stimuleaza activitatea hormonala).
„Din dorinta de a castiga bani rapid, producatorii folosesc tot felul de substante si tehnici ca tomatele sa se coaca urgent. Astfel de substante folosite in exces, dupa ureche, fac mai mult rau legumelor, care isi pierd din calitatile nutritive”, a declarat, in presa de specialitate, Floarea Burniche, cercetator stiintific in cadrul Statiunii de Cercetare Experimentala din Buzau.
Potrivit acesteia, pentru ca sunt tratate cu mult ETREL, apar si malformatiile, motul fiind chiar o malformatie a fructului. Acesta ascunde, de altfel, mult erbicid. Din aceasta cauza nici nu au codite, pentru ca sunt arse. Recomandarea specialistilor: cumparati rosii pe ciorchine verde pentru ca sunt cel mai putin tratate. Cand coditele sunt uscate, inseamna ca rosiile au fost stimulate cu prea multa substanta.