Nimeni nu uită ziua de 4 martie 1977 : au trecut 42...

Nimeni nu uită ziua de 4 martie 1977 : au trecut 42 de ani de la devastatorul curemur, care a secerat peste 1500 de vieți

0 727

Nimeni nu uită și aduce un pios omagiu celor dispăruți : au trecut 42 de ani de la cutremurul major din 1977, cel care a produs peste 1500 de victime și multe pagube materiale. Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22:22, în 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara  Richter și o durată de circa 56 de secunde. Seismul a produs 1.570 de victime, din care 1.391, numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit, iar alte 130 au fost grav avariate. Clădirile care au picat au fost cele de la Lizeanu, colţ cu Ştefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata şi Nestor.

Cutremurul a afectat și Bulgaria.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Deși cutremurul a fost foarte puternic, replicile sale au avut o magnitudine mică pe scara Richter. Astfel, cea mai puternică replică s-a produs pe data de 5 martie la ora 02:00, la adâncimea de 109 km. Această replică a avut magnitudinea 4,9 grade pe scara Richter, fiind urmată de alte replici cu magnitudini între 4,3 respectiv 4,5 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. În nord-estul Munteniei, sudul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului. Pe Valea Prahovei, au avut loc alunecări de teren.

Mari personalități artistice ale timpului și-au găsit sfârșitul printre dărâmături.

Toma Caragiu și-a găsit sfârșitul sub ruinele blocului Continental, unde locuia la etajul doi. Avea 51 de ani, iar dacă  ar fi acceptat invitaţiile mai multor colegi de a merge la Capșa ar fi scăpat. Actorul aștepta un telefon de la soția sa, la orele 21,30. Cutremurul a început la 21:22.

Alexandru Bocăneţ, unul dintre cei mai reputați regizori din TVR,  care colabora cu Toma Caragiu, a decedat sub ruine alături de marele actor. Acesta venise acasă la Toma Caragiu pentru a discuta despre colaborările pe plan artistic.

Doina Badea (foto), împreună cu soţul ei şi cei doi copii erau extrem de bucuroşi. Primiseră un apartament în blocul Continental, care s-a prăbuşit la cutremur. Doina Badea avea 37 de ani.

Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatra, în fata blocului Scala, care s-a prăbușit.

Daniela Caurea, scriitorii A. E. Baconsky, Mihail Petroveanu, Nicolae Vatamanu şi Viorica Vizante, actriţa Eliza Petrăchescu, pianistul Tudor Dumitrescu, istoricul literar Ioan Siadbei, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, cântăreaţa Filofteia Lăcătuşu, scenograful Liviu Popa şi fizicianul Florin Ciorăscu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.