Nitramonia, extrema urgenta, dar…subevaluata

Nitramonia, extrema urgenta, dar…subevaluata

0 321

Cea mai mare uzina din Fagaras, singurul mamut industrial din zona, este ingropata de procese, sechestre si indiferenta autoritatilor locale si a AVAS-ului. In timp ce mii de oameni raman fara locuri de munca, puii societatii se vand subevaluati, iar statul roman ar putea pierde sute de milioane de dolari pentru greselile care le-a facut acolo.


?


Sechestru sindical pe Nitramonia


?


O premiera post-decembrista, salariatii de al Nitroexploziv au pus sechestru asiguratoriu pe activele societatii pentru recuperare arestantelor salariale. Liderul sindical Lucian Cupu spune ca masura poate fi o forma de privatizare intrucat oricine poate cumpara creantele si va obtine, astfel, module din societate.


Situatia e simpla. „De fiecare data cand am inregistrat intarzieri la plata salariilor, noi am actionat in judecata? Nitroexploziv pentru neplata si am castigat toate procesele. Pentru fiecare avem sentinte definitive si executorii”, spune liderul sindical de pe platforma Lucian Cupu. In valoare neta, salariile neachitate se ridica la suma de 1,7 miliarde de lei vechi lunar. In urma c cateva zile muncitorii si-au primit abia lichidarea pe luna decembrie. „Azi dimineata (ieri – n.r.) a venit executorul judecatoresc, pe care l-am platit noi, si am pus sechestru pe bunurile uzinei. Totodata vom bloca si conturile, in asa fel incat orice ban care intra in uzina sa vina direct la angajat”, spune Cupu.


?


Un fel de privatizare


?


Cupu sustine ca datoriile pe care uzina le are catre angajati pot fi rascumparate de oricine. Astfel exista posibilitatea ca un investitor interesat sa cumpere uzina sa plateasca datoriile catre salariati si sa intre astfel in posesia activelor. „Este si asta un fel de privatizare. Nu va fi nimic ascuns, lichidatorul va face licitatie publica pentru active, va fi cunoscut in presa lucrul acesta si oricine este interesat”, spune liderul sindical. Acesta afirma ca a avut sentintele judecatoresti definitive de mai bine de oua saptamani dar a asteptat un raspuns din partea AVAS, care este actionarul principal.? „Le-am oferit un termen de 15 zile in care sa primim un raspuns sau o solutie. Din sutele de angajati ai AVAS unul nu a avut bunul simt sa vorbeasca cu noi. Am trimis adrese si prin fax si prin posta, cu notificare de primire. Nu am primit nimic”.


?


Cu spijinul statului roman


?


Nitroexploziv este o societate ce nu duce lipsa de comenzi. Pentru certificarea produselor pe plan intern a fost acreditat Insemex Petrosani, unic pe tara. In 19 iunie anul trecut uzina si-a omologat pe plan intern produsele. In 3 ianurie anula cesta, ministrul muncii, Gheorghe Barbu a emis un ordin prin care anunta ca Insemex nu mai este acreditat iar celor de la Nitramonia le-a cerut sa se omologheze cu firme din strainatate. „Prodcedura de acreditate la o firma straina dureaza 3-6 luni iar firmele interesate de produsele noastre fac licitatiile in martie. In plus, din strainatate ni se cer analize facute la un laborator acreditat in tara noastra. Care ar fi ala?”, intreaba Cupu. Liderul sindical a mai dorit sa atraga atentia asupra faptului ca fostul sef al comisie de negociere a AVAS pentru preluarea Nitramonia de catre firma Nitrog?nm?vek din Ungaria, Alexandru Mandrut, este acum anchetat pentru luare de mita.


?


Proces de zeci de milioane de dolari pe Nitramonia


?


Firma americana, S&T Oil Equipment & Machinery, patronata de Valerian Simirica, a initiat procedura de arbitraj international impotriva statului roman cu privire la decizia guvernamentala de confiscare a companiilor din grupul Nitramonia Fagaras. Compania americana sustine faptul ca actiunea de preluare intreprinsa de statul roman in februarie 2005 este ilegala si incalca flagrant legile internationale, in special prevederile tratatului investitional bilateral dintre Statele Unite si Romania.?


?


In 2003 Nitramonia a fost vanduta unei firme, Fletcher Group LLC, care era condusa de un anume Fatih Kesser, cetatean destul de cunoscut in Brasov intrucat era acuzat ca ar mai fi falimentat si Colorom Codlea. Firma lui Valerian Simirica, S&T, a preluat in contract de novatie contractul de privatizare semnat cu Kesser, achitand pe pachetul de 79,05% din actiuni suma de 800.000 de dolari. La aceasta se adaugau investitii de alte 20 milioane dolari, din care 7 milioane numai pentru mediu. Dupa un timp, Valerian Simirica a notificat AVAS-ul ca intentioneaza sa renunte la Nitramonia intrucat la momentul achizitiei i s-a ascuns faptul ca uzina ar avea datorii de 20 de milioane de dolari. „La insistentele si promisiunile AVAS de a remedia toate deficientele contractului, S&T a acceptat sa continue colaborarea contractuala”, spune Simirica. Asta pana in februarie 2005 cand AVAS a decis sa rupa contractul cu S&T pe motiv ca nu s-au respectat unele clauze contractuale. AVAS a decis impartirea Nitramoniei in opt societati dintre care doar societatea mama urma sa preia datoriile. Simirica si avocatii lui spun ca, in mod normal, ar avea 79,05% din fiecare pui al Nitramonia. „In 2005, in loc sa fim trecuti noi actionari in toate societatile s-a trecut in mod abuziv statul roman prin AVAS”, afirma Simirica.


Compania americana S&T Oil Equipment&Machinery sustine ca este proprietarul de drept al tuturor celor sapte companii si ca preluarea acestora de catre guvern “violeaza fara dubiu prevederile tratatului? privind investitiile americane in Romania, exproprierea si tratarea onesta si echitabila a investitorilor”.


?


Procedura de arbitraj va fi declansata in cateva saptamani, potrivit declaratiilor reprezentantilor King&Spalding, firma internationala de avocatura care reprezinta interesele companiei S&T. “Clientul nostru spera ca statul roman va dori sa rezolve acest litigiu pe cale amiabila”, a declarat Reggie Smith, avocatul care administreaza cazul din partea S&T. “Totusi, vom initia procedura internationala de arbitraj impotriva Romaniei in cateva saptamani daca nu se va gasi o rezolvare”, a adaugat Smith. Rezolvarea amiabila insemna ca statul roman sa plateasca despagubiri lui Simirica pentru ca i-a luat uzina, asa cum prevede, dealtfel si tratatul biltateral incheiat intre Romania si SUA in 1992.


?


„Asemenea procese sunt rare dar sunt publice. Pe parcursul procedurilor vom face o evaluare asupra daunelor care le cerem, va avertizez insa ca acestea pot ajunge la zeci poate chiar sute de milioane de dolari”, spune si avocatul Ken Fleuriet, de la aceeasi firma de avocatura. Acesta impreuna cu Valeria Simirica au fost zilele trecute in Romania pentru a notifica oficial Guvernul romaniei de inceperea procedurilor de arbitraj international impotriva statului roman. „Pana acum nu am primit nici un raspuns din partea guvernului”, a mai adaugat Fleuriet.


?


Fagarasul ramane fara stadion


?


Primaria Fagaras? au pierdut baza de agrement si stadionul municipal din oras, active ce apartineau societatii Nitramonia si au fost scoase la vanzare de catre lichidator. Municipalitatea a incercat sa obtina baza in compensare pentru datoriile pe care combinatul chimic le avea la bugetul de stat, datorii in valoare de 1,7 milioane de lei.


?


?In 2004 cand Nitramonia a fost impartita in opt societati, firma mama a preluat toate datoriile si a intrat in procedura de faliment. Lichidatorul judiciar numit de AVAS a scos la licitatie activele societatii in vederea recuperarii datoriilor.


Initial, alesii Fagarasului au decis, in Consiliul Local, sa preia baza de agrement si stadionul ce apartineau uzinei Nitramonia drept compensare pentru datoriile pe care combinatul le avea la bugetul local.


?AVAS nu a raspuns initiativei alesilor in timp util asa ca saptamana trecuta Consiliul Local s-a mai reunit odata si a hotarat sa participe la licitatie organizata de lichidator, fiind dispus sa ofere maxim 1,7 milioane de lei. Dupa ce vreme de cateva ore s-au acuzat romaneste unul pe altul de indiferenta si incompetenta, consilierii locali si executivul primariei au fost informati de catre directoarea economica Victoria Prescure, ca nu exista bani pentru cumpararea caietului de sarcini. Astfel ca, la licitatia de a doua zi, desfasurata la Brasov, s-a prezentat un singur ofertant care a si castigat baza platind aproape 11 milioane de lei pe ea. Banii vor ajunge, prin lichidator, tot la primarie pentru ca institutia s-a inscris la masa credala. Castigatorul licitatiei este o firma din bucuresti care intentioneaza sa darame stadionul si sa faca un cartier de locuinte acolo.


?


Ce contine baza sportiva


?


Pe langa stadion, baza cuprinde si un teren de fotbal pe zgurã, vestiar teren fotbal zgurã, teren tenis, vestiar tenis, teren handbal, teren handbal-patinoar, tribunã handbal, minihotel cu 6 camere si microcantinã, terasã acoperitã, douã bazine de inot, foisor salvamar, vestiare, dusuri, sauna si magazie. Plus un teren de 3,5 hectare. In urma cu trei ani conducerea societatii Nitramonia a incercat sa vanda baza de agrement si stadionul primariei Fagaras contra sumei de 6,7 milioane de lei. LA acea vreme municipalitatea a declinat oferta.


?


Puteau sa o ia si gratis


?


Tot in baza datoriilor primaria putea sa preia gratis activele societatii in baza legii 137/2002. Conform acestuia act normativ administratiile publice locale puteau sa solicite AVAS-ului toate activele cu caracter social ale societatilor comerciale aflate in proprietatea statului roman si scoase la privatizare. Solicitarea depusa la APAPS (predecesorul AVAS) facuta de juristii primariei Fagaras a fost respinsa pentru ca nu au fost respectati anumiti termeni legali.


?


Municipalitatea vrea acum sa cumpere baza de la actualul proprietar. „Daca nu reusim sa intram in posesia bazei de agrement vom ramane in istorie si in constiinta alegatorilor drept o legislatura …de cacao“ , spune consilierul local Dorel Stinea. „Nu putem in nici un caz sa pierdem nici baza sportiva si nici baza de agrement deoarece nu avem niciuna in Fagaras. Eu ca profesor ma lovesc frecvent de aceasta problema. Exista cerere pentru a infiinta o grupa de tenis de camp la noi in liceu si nu am avut unde sa mergem cu elevii. Nu putem pierde baza”, a declarat consilierul local Vasile Tifrea.


Marius Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.