Noaptea de Anul Nou – PREZICERI si SUPERSTITII

Noaptea de Anul Nou – PREZICERI si SUPERSTITII

0 893

Anul Nou este asteptat cu emotie de toti pentru ca este un moment al schimbarii, al trecerii si al renasterii. Anul vechi moare pentru ca cel nou sa se nasca. Un astfel de timp este marcat ce numeroase suprerstitii si preziceri de incercare de aflare a viitorului.
Obiceiurile in acest sens sunt nenumarate.
Asadar, acum este unul dintre cele mai favorabile momente pentru prognozarea vremii sau a recoltelor viitoare.
Bucovinenii apreciau lunile ploioase sau perioadele de seceta pe baza unui asa – numit calendar din foi de ceapa.
La intocmirea acestuia se proceda astfel: in noaptea de ajun se taiau parti egale dintr-o ceapa, cojile astfel obtinute fiind botezate cu numele lunilor din an.

Tot in noaptea din ajunul Anului Nou se facea si calendarul din carbuni pentru aprecierea rodului la culturile din anul viitor. Pentru aceasta se alegeau carbuni aprinsi, egali ca marime, proveniti din aceeasi esenta lemnoasa, cate unul pentru fiecare cultura ce urma a fi semanata in anul care incepea (grau, porumb, sfecla, mazare, cartofi etc).
Carbunii, botezati cu numele plantelor, erau pusi pe marginea vetrei sau pe o tava si erau lasati pana a doua zi (1 ianuarie).
Prognozarea culturii se baza pe principiul echivalentei, cantitatea de cenusa rezultata in urma arderii complete si a stingerii carbunilor indicand rodul recoltei.
In Ardeal, in noaptea de ajun se organiza Vergelul feciorilor si al fetelor, ceremonial nocturn de aflare a ursitei si a norocului.
Fetele si baietii isi aruncau pe masa cate un obiect personal (nasture, pieptene, foarfece, cutit etc.) care era aruncat in vasul cu apa neinceputa iar vergelatorul, un barbat istet si bun improvizator, ascuns sub un cearsaf, amesteca obiectele din vas, invocand divinitatea pentru a le darui tinerilor noroc si belsug in viata.
De multe ori, prezicerea in fata obiectului scos din apa era presarata cu glume, inveselind astfel atmosfera.
Ceremonialul Vergelului continua apoi cu o petrecere cu joc, mancare si bautura din abundenta, un revelion in toata regula.
Tot in randul traditiilor de Revelion se inscriu si jocurile, muzica, urarile care reprezinta alungarea raului din anul ce se incheie si intampinarea binelui din anul ce urmeaza.

Exista obiceiuri de Anul Nou care s-au pastrat doar in mediul rural (stingerea luminilor simbolizand intunericul si haosul si aprinderea lor ca simpol al nasterii si credintei).
Cei care cred in superstitii, nu trebuie sa spele rufe, sa coase sau sa tricoteze in noaptea dintre ani (aduce ghinion), nu trebuie sa intre in noul an fara bani in buzunar (se zice ca asa va fi tot anul care vine), nu e bine sa fie datori pentru ca se zice ca datoriile vor exista tot anul urmator etc.
De asemenea, traditia spune ca nu trebuie sa aruncati nimic din casa in prima zi de an nou pentru ca va aruncati norocul.
Tot in prima zi din an e bine sa nu iesiti din casa pana ce nu va calca pragul o persoana bruneta (potrivit traditiilor, persoanele brunete aduc noroc si fericire, iar cele roscate si blonde ghinion).
In noaptea dintre ani e bine sa va puneti o dorinta pentru ca aceasta are toate sansele sa se indeplineasca.
Tot in noaptea de Revelion este bine sa faceti mult zgomot pentru ca zgomotele puternice alunga spiritele rele.
Daca nu v-ati ales inca tinuta pentru petrecerea de Revelion, optati pentru haine rosii (sau macar alegeti sa purtati un accesoriu rosu), deoarece culoarea rosie simbolizeaza fericire si noroc in dragoste.

O alta traditie de Revelion spune ca e bine sa lasati o lampa sau o lumanare aprinsa in noaptea dintre ani pentru a va bucura de un an nou luminos si plin de realizari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.