Noaptea de Sanziene la Sirnea, judetul Brasov

Noaptea de Sanziene la Sirnea, judetul Brasov

0 261

Noaptea de Sanziene a fost sarbatorita asa cum se cuvine intr-una dintre comunele care pastreaza traditiile romanesti adevarate, din judetul Brasov. Astfel, satul Sirnea a fost locul unde obiceiurile pagane s-au impletit cu cele religioase, iar oamenii au sarbatorit aceasta noapte magica, plina de vraja.
Brasovenii au putut participa la manifestarile din Sirnea, promovate de organizatori: Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, Primaria comunei Fundata impreuna cu Asociatia „Pro Sirnea” si Scoala Generala Sirnea.
Desi norii desi si negri au impanzit cerul noptii de Sanziene, cei mai curajosi dintre spectatori au venit sa-l vada pe cantaretul Laurentiu Cazan in concert.
Sarbatoarea a inceput la Muzeul Expunerii, unde au tinut prelegeri cativa dintre profesorii de renume din Brasov: prof. Ioan Pumnea, prof. Virgil Mihailescu, prof. Dr. Angela Marculescu.
De la ora 20:00, credinciosii din sat alaturi de turistii adunati la eveniment au participat la cealalta sarbatoare,cea religioasa, care se suprapune peste Dragaica: Vecernia Sfantului Ioan Botezatorul.
Seara de la 22:00, folclorul romanesc a fost reinvit prin reiterarea obiceiurilor si traditiilor de Sanziene, cu Ansamblul „Dumbravita”, Ansamblul „Cetatuia”- Teliu, Grupul Folcloric de la Scoala Generala nr. 11 Brasov
Noaptea s-a incheiat cu o cina pastoreasca, cu cantece si voie buna, poezie si euritmie alaturi de Laurentiu Cazan, Cvartetul „GAUDEAMUS” si Grupul „EURITMOS”.
Evenimentele continua si astazi, 24 iunie 2009, ziua Dragaicei, cand toate fetele cu numele de Sanziana isi serbeaza onomastica. De dimineata, de la ora 10:00, crestinii ortodocsi sunt invitati sa participe la Sfanta Liturghie si slujba de Hram a Bisericii Sfantului Ioan Botezatorul.
Dupa aceea, sunt invitati cu totii la Caminul Cultural din sat unde, de la 12:30, vor avea loc o Agapa Frateasca si o hora.
Noaptea, la Monumentul din sat, locul de intalnire al localnicilor, toti cei care cred in puterile magice si miraculoase ale plantelor numite Sanziene sunt invitati sa participe „la cules de sanziene”. Conform credintelor populare, aceste flori, culese la ceas de noapte si descantate cum se cuvine au puteri vindecatoare pentru trup si suflet.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.