Noi palme date Brasovului

Noi palme date Brasovului

0 356

Ca mai tot brasoveanul crescut si traind in urbe de cativa zeci de ani, este imposibil sa nu inveti sa iubesti natura.Si te obisnuiesti ca,iesind din locuinta,sa vezi inaltimile care inconjoara Brasovul in toata splendoarea lor,indiferent de anotimp. Este un avantaj de care putine localitati beneficiaza, mai ales cand au dimensiunile orasului nostru.
Dar avantajul acesta incepe sa dispara vazand cu ochii, si asta nu la figurat, ci la propriu.
Pana acum cativa ani,daca prindeai putin timp liber si ti se facea de-o plimbare in mijlocul naturii, iti luai, mai ales vara, cu zilele ei mai lungi,cate ceva de ale gurii intr-o ranitza si, eventual, o patura, si te duceai pentru cateva ore de tihna pe Dealul Cetatii, pe Warthe sau, mai de mult, pe actuala Colina a Universitatii.La doi pasi de casa, dar in plin mijloc al naturii.
Dar au venit vremuri postrevolutionare, in care interese de tot felul au inceput sa ciopleasca chip plin de hidosenie Brasovului.
Lasand la o parte faptul ca, printre vechile locuinte ale zonei istorice brasovene, au aparut monstruozitati de otel si beton, fara nicio legatura cu arhitectura din jur, se pot vedea tot mai des, pe clasicele dealuri brasovene, brate de macarale ajutand la inaltarea unor cladiri ce se potrivesc pe acolo ca nuca in perete.Si nu este vorba de – hai sa-i zicem asa – o vilisoara sau doua,in stil montan si ascunse printre frunzisul copacilor, ci de ditamai harabaiele multietajate si foarte aproape de stilul viloaielor tziganilor bogati, pe zidurile carora se poate intrezari, la o privire mai atenta, cuvantul „kitsch”. Privindu-le, in urechi ti se zbate zumzet de manele de proasta calitate.
Unii mi-ar putea reprosa ca din randurile scrise de mine izvoraste invidia.Ii asigur ca nu este asa,iar ca dovada le spun ca, pe vremea cand pe Tampa existau doua localuri, preferam sa ma duc la micuta cabana, pana sa fie mistuita de foc,decat la modernul „Panoramic”, la fel a multi alti brasoveni.
Iar cei care vad viitorul imbracat doar in beton si sticla isi vor schimba parerea in momentul in care aceste adevarate ciuperci otravitoare vor fi acoperit toate dealurile din jurul Brasovului.
Ma mira insa atitudinea acelui serviciu din Primarie care este pus sa vegheze asupra aspectului arhitectural al orasului. Si care serviciu da si aprobarile pentru noile constructii. Pesemne cei de acolo ori beneficiaza de ceva avantaje materiale din semnaturile care permit aparitia unor asemenea monstri, ori habar nu au de meserie si sunt pusi infunctii din interese politice. In ambele cazuri ar fi bine sa o stearga cat mai repede din posturi,pana cand Brasovul nu-si va pierde complet farmecul de oras de munte datorita unor imbogatiti peste noapte care nu au avut
timp sa invete cum se face nodul la cravata.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.