Noiembrie – BRUMARUL calendarului popular (I)

Noiembrie – BRUMARUL calendarului popular (I)

0 256
NOIEMBRIE este cunoscuta in popor cu denumirile de Brumar sau Vinar. Acest lucru se explica si prin obiceiurile si traditiile specifice acestei luni care preceda trecerea la anotimpul rece. Se protejaza pomii tineri; se sapa gropi pentru puietii din primavara; se gunoiesc pomii, se spoiesc cu var; se curata gardurile; se aduna gunoiul; fierbe mustul. Cele mai importante sarbatori popularo-crestine ale lunii noiembrie:
1 VRACELUL (Sf. Doctori fara de arginti Cosma si Damian). zi favorabila practicilor de medicina populara.
8 ARHANGHELII, NAPUSTITUL ARIETILOR (Soborul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril). se fac pomeni: Mosii de Arhangheli, se pun lumanari pentru vii si pentru cei cu morti naprasnice. in Transilvania se face turta arietilor care dupa cum cade, aruncata la turma, au noroc la fatare oile se amesteca oile cu berbecii (arietii).
9-10 POITRA LUI ARHANGHEL, FILIPII DE TOAMNA=MARTINI se tin pentru aparare de lupi.
11 SARBATOAREA TALHARILOR (Sf. Mc. Mina). se tine pentru recapatarea lucrurilor furate, prinderea si dovedirea hotilor. femeile pun la biserica lumanari intoarse sa se intoarca inimile celor rai spre bine, spre ele.
12-14 MARTINII DE TOAMNA= FILIPII se tin ca sa nu aduca pagube lupii.
13 ZIUA LUPULUI; GADINETE; MARTINUL CEL MARE DE TOAMNA (Sf. Ioan Gura de Aur). Lasata secului de Craciun: se petrece in familie, cu mancare si bautura. se tine ca aparare de boli (friguri), izbituri, apararea holdelor de grindina, nu se ara. daca pieptul gainii este gras, va fi iarna grea; daca-i subtire va fi usoara si vara manoasa.
14 LASATA SECULUI DE DULCELE TOAMNEI SI INCEPUTUL POSTULUI CRACIUNULUI (Sf. Ap. Filip): se petrece in familie cu mancare si bautura iar resturile de la masa se arunca spre rasarit sa nu mai manance pasarile recolta; oalele se pun cu gura in jos, sa fie feriti cei din casa de pagube; se tine ca aparare a vitelor de lupi si a tuturor de strigoi; nu se lasa limba de melita afara; se lipeste gura sobei , se inclesteaza pieptenii ca sa se inclesteze gura lupilor; nu se coase, toarce, macina, piaptana lana, ca aparare de boli si alte rele; nu se da imprumut din casa si nu se arunca gunoiul, cenusa, carbuni, sa nu se praseasca lupii; femeile pun pietre in cuptor si pe horn, sa apere pasarile de uliu; se da pomana in vecini turta de porumb; de acum incep sezatorile, cand se toarce panza de camasi.
Va urma…
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.