Noile culturi la Brasov: trandafiri si afine
Criza economica ii forteaza pe multi sa se reorienteze catre alte domenii si sa inceapa noi afaceri indraznete, dispusi sa riste pentru a obtine castigul mult dorit.
Fermierii brasoveni au simtit nevoia de a se reinventa prin schimbarea tipului de culturi de pe terenurile lor, trecand de la traditionalii cartofi si de la sfecla de zahar la culturi mai „delicate”: afine si trandafiri.
Sefa Directiei Agricole Brasov, Elena Serban, a precizat recent ca primele plantatii de afine au aparut in zona Fagarasului, unde terenul are aciditate mare si se preteaza la astfel de culturi.
Astfel, suprafete intre doua si opt hectare au fost cultivate in localitatile Vistea de Sus, Sercaia, Breaza si Savastreni.
In ultimele luni, foarte multi brasoveni au depus proiecte la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit pentru a primi fonduri europene necesare infiintarea de noi asemenea culturi, informeaza ziarul Adevarul.
Institutia a prezentat astazi Prefecturii Brasov un raport cu privire la numarul de proiecte depuse la ultimele sesiuni deschise pentru masurile Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Pe Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole” brasovenii au depus 35 de proiecte, din care 23 au fost declarate conforme.
Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” se incadreaza in Axa I „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic”.
Obiectivul general al acestei masuri este cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie.
Se urmareste introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, precum si producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.
Solicitantii pot fi:
Micro-intreprinderi si Intreprinderi Mici si Mijlocii, care au mai putin de 750 angajati sau cu o cifra de afaceri care nu depaseste 200 milioane euro, cooperative agricole de procesare a produselor agricole, grupuri de producatori, care au ca scop comercializarea in comun a produselor agricole si silvice, etc.
Investitorii care doresc sa obtina fonduri europene in acest domeniu sunt interesati sa construiasca ferme de galinacee, porci, curci sau vaci sau sa infiinteze culturi de afine, trandafiri, trufe sau plante ornamentale. O alta linie de finantare care a starnit interesul brasovenilor a fost Masura 312 “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”, pentru care au fost depuse 31 de dosare din care 26 conforme: cei care au depus documentatii sunt interesati de deschiderea unei afaceri in furnizarea de tratamente fitosanitare, tamplarie, alimentatie publica, reparatii masini, cadastru, tinichigerie, producerea de hartie igienica si chiar sculptura.