Nomofobia sau spaima de a ramane fara conexiune la telefonul mobil

Nomofobia sau spaima de a ramane fara conexiune la telefonul mobil

0 141
Frica de a nu avea acces la telefonul mobil, nomofobia, este noua boala a omului modern. Aproape 53% dintre utilizatorii de telefoane mobile din intreaga lume sunt afectati de aceasta angoasa. Simptomatologia nomofobiei: luati telefonul peste tot, inclusiv atunci cand va culcati; sunteti stresat atunci cand nu mai aveti semnal sau baterie; aveti un telefon de rezerva, deoarece va este teama ca s-ar putea intampla ceva cu cel pe care-l folositi; sunteti nelinistit daca nu puteti folosi telefonul in 24 de ore. Nomofobia a luat proportii odata cu aparitia smartphone-ului.
Cat despre grijile utilizatorilor de smartphone, studiul arata ca 94% dintre ei se tem ca ar putea pierde telefonul mobil, iar dintre acestia 74% recunosc ca s-au panicat atunci cand au pierdut un telefon in trecut. 41% din subiectii studiului au declarat ca au cel putin doua telefoane, iar femeile sunt mult mai afectate de aceasta fobie decat barbatii: 71% din doamne se tem sa nu isi piarda telefonul mobil, fata de un procent de 61% din randul barbatilor.
Dependenta de telefon se regaseste, in cea mai mare proportie, la tineri, in special intre 15-24 de ani si este influentata si de locul de munca, relatia cu familia sau prietenii.
Ca in marea parte a fobiilor, si in acest caz exista tratamente, de la terapia de expunere, la medicamente in cazul tulburarilor grave. Inainte de toate insa, nomofobul trebuie sa-si recunoasca tulburarea si apoi sa faca tot ce-i sta in putinta sa si-o controleze.
Jurnalistii de la Huffington Post au remarcat ca aceasta obsesie/boala este in crestere fata de acum patru ani, cand in urma unui studiu asemanator a iesit la iveala faptul ca 50% din subiectii chestionati declarau ca nu pot trai fara mobil.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.