Noul an scolar cu alte manuale

Noul an scolar cu alte manuale

0 282

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, intentioneaza ca din anul scolar 2011-2012 elevii din clasele de inceput de ciclu, respectiv intai, a cincea si a noua, sa invete dupa manuale noi, realizate in concordanta cu noile programe de studiu, al caror cadru de referinta va fi supus dezbaterii publice in toamna.
„Mi se pare foarte important sa facem un demers curricular sanatos pe tot ceea ce tine de sistemul educational. Este nesanatos si superficial sa schimbi mai intai manualele si apoi programele, asa cum s-a mai intamplat pana acum”, a adaugat Funeriu pentru Mediafax.
Potrivit ministrului, schimbarea profunda a sistemului educational vizeaza mai multe etape, in care ultima este redactarea unor noi manuale.
„Trebuie mai intai sa definim care este cadrul de referinta curricular, respectiv cum trebuie sa arate, spre exemplu, copilul roman la opt ani din punct de vedere educational. Dupa cadrul de referinta, stabilim prin ce procese ajungem la acest rezultat. Apoi ne ocupam de schimbarea sistemului de evaluare, rescriem planul cadru si efectiv programa. In paralel incepe formarea profesorilor si punerea in practica a elementelor (itemilor) de evaluare. Ar fi foarte bine daca am avea o baza de itemi la nivel UE. Cand ai foarte clar ce se invata, adica programa, cum trebuie sa arate un copil, ce si cum se evalueaza, iar formarea profesorilor este in derulare, abia atunci incepe scrierea noilor manuale”, a adaugat ministrul Educatiei.
„As vrea ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa avem deja gata un cadru de referinta, care va intra in dezbatare publica. Felul cum am vrea sa arate elevul roman trebuie sa fie subiectul unei dezbateri publice. In functie de proiectia dezbaterii publice vor fi realizate noile programe. Daca am gata programa, pot incepe sa scriu manualele. Sigur, doar clasele de inceput de ciclu incep pe noua programa si cu noile manuale, clasa intai, a cincea si a noua, ma rog, a zecea”, a adaugat Funeriu.
Ministrul Educatiei isi doreste ca manuale sa fie mai bune, mai atractive si mai relevante.

„Una dintre cele mai importante competente ale unei persoane este sa faca alegeri juste. Faptul ca avem multe manuale, calitatea alegerii depinde de calitatea persoanelor. Un profesor bun va alege un manual bun. Manualele care vor fi pe piata evident vor fi avizate de MECTS”, a conchis ministrul Daniel Funeriu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.