Noul Cod fiscal a fost adoptat de plenul Senatului cu o majoritate...

Noul Cod fiscal a fost adoptat de plenul Senatului cu o majoritate confortabila

0 525

Proiectul de lege privind Codul fiscal a fost adoptat luni de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 90 de voturi pentru, 36 împotrivă și patru abțineri.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legislativ pentru calculul, reținerea, declararea și plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale obligatorii, care constituie venituri ale bugetului general, consolidat, stabilind contribuabilii care au obligația plății acestor impozite, taxe și contribuții, precum și principiile pe care se bazează aplicarea Codului fiscal.
Una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod fiscal se referă la reducerea TVA la 9% la alimente. Textul adoptat de Senat precizează că această cotă redusă se aplică alimentelor, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal.

Amendamente aprobate in plen
Potrivit unui amendament adoptat de Senat, cota de 9% se va aplica și serviciilor de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.
Plenul Senatului și-a însușit toate amendamentele propuse de Comisia pentru buget-finanțe și a adoptat un singur amendament, propus de senatorul Șerban Nicolae și respins de Comisie. Amendamentul propus de Șerban Nicolae prevedea că valoarea limită de impozitare la tranzacțiile imobiliare să fie stabilită prin ordin al ministrului Finanțelor, actualizat anual.
Un amendament propus de Comisia de buget și adoptat de plenul Senatului se referă la scutirea de impozit a profitului reinvestit prevăzută pentru echipamente tehnologice — mașini, utilaje și instalații de lucru și a fost completat cu „echipamente periferice, calculatoare și programe informatice”.
Un alt articol modificat în Comisie, față de forma propusă de Guvern, reglementează modul de calcul al impozitului pentru cei care au cheltuieli de sponsorizare/mecenat și/sau acordă burse private și scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat.
De asemenea, un amendament al senatorului Constantin Popa, adoptat de Comisia de buget-finanțe și ulterior de plen, reglementează reținerea impozitului din venitul din pensii. Textul stipulează că „plătitorul de venituri din pensii este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din pensii, pentru fiecare contribuabil”.
Tratamentul fiscal al veniturilor din dobânzi obținute din România de persoane juridice rezidente într-un stat membru al UE a fost reglementat în Comisia de buget, printr-un articol nou introdus. Măsurile au ca obiect asigurarea unui tratament nediscriminatoriu fața de rezidenții români.
Proiectul de lege în forma Guvernului prevedea că impozitul pentru mijloacele de transport hibride se reduce cu 95%, dar forma adoptată de plenul Senatului stabilește că „impozitul se reduce cu minim 50%”.
În prezent, pentru întârzierea de la plata accizelor cu mai mult de 5 zile de la termenul legal, se suspendă autorizația deținută de operatorul economic plătitor de accize până la plata sumelor restante. Senatul a majorat acest termen la 15 zile.

Puncte de vedere legate de nou cod fiscal
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat că actuala legislație fiscală este percepută în mediul economic și social ca fiind „dificil de aplicat”, iar actualul Cod fiscal a fost construit astfel încât să conducă la simplificarea fiscalității și la predictibilitate.
Potrivit ministrului, Codul fiscal conferă claritate și accesibilitate în aplicarea prevederilor sale prin restructurarea pe baze sistemice a normelor fiscale, transparență în prezentarea principiilor fiscale, corelarea prevederilor între Codul fiscal, Codul de procedură fiscală și legislația conexă, creșterea eficienței de administrare a taxelor, contribuțiilor sociale și impozitelor prevăzute.
„Toate aceste măsuri sunt de natură să contribuie în mod esențial la reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului și stimularea creșterii economice”, a spus Eugen Teodorovici.
Teodorovici a explicat că prin noul Cod fiscal nu mai poate fi perpetuată situația ca „valoarea de impozitare pe care o plătește orice cetățean la o tranzacție imobiliară să fie plafonată la o valoare minimă printr-o grilă orientativă făcută de o entitate privată cum este Uniunea Notarilor Publici.

Din Partea PNL: „Răsfoind materialul înaintat de Guvern am constat că acest Cod fiscal propus de Ponta este fără viziune, nelegitim, mincinos și pervers. Este unul fără viziune, pentru că nu duce nicăieri. Vom avea mai mulți șomeri, taxe mai mari și mai multe, un nivel de trai mai scăzut și, de asemenea, vom avea un consum și mai mic decât acum. Este un Cod fiscal nelegitim. (…) Este un Cod fiscal împotriva românilor, care va sărăci și mai mult românii și va închide și mai multe societăți comerciale. Din punctul meu de vedere, este un copy-paste prost. Nici măcar la capitolul copy-paste Ponta nu a fost în stare să copieze corect. Îl îndemn să copieze toată propunerea noastră pe ce înseamnă politica fiscală. Sper să ducă plagiatul până la capăt, că ar face un lucru bun dacă ar copia toată politica fiscală propusă de PNL”, a declarat Dincă Marinică, desemnat de PHNL pentru exprimarea punctului de vederea liberal.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmând că îl surprinde poziția liberalilor de respingere a Codului fiscal, afiemand ca proiectul de lege privind Codul fiscal depășește așteptările sale cele mai optimiste. „Sunt în situația pe care o cunoașteți, a acelui personaj din Antichitate care cu un ochi râde și cu un ochi plânge. Cu un ochi plâng pentru că azi mă așteptam ca din partea grupului PNL să văd o solicitare care se bazează pe ideea — Codul fiscal este într-adevăr un proiect liberal, dar am vrea mai mult liberalism. Ce am auzit a fost mai mult o pledoarie pe care aș califica-o drept jalnică. Este regretabil că azi, în momentul în care discutăm un proiect de lege care a fost calificat ultra-liberal, grupul PNL să se așeze pe o astfel poziție, de respingere a Codului fiscal”, a arătat Tăriceanu.
Din partea UDMR senatorul Vegh Alexandru a precizat că proiectul de lege referitor la Codul giscal propune o relaxare fiscală și că este „cel mai așteptat de către societate și mediul de afaceri”. „Actualul Cod fiscal, care este în vigoare din 2003, a suferit pe parcurs peste 150 de modificări și este foarte greu de aplicat, de urmărit și cred că este nevoie de un alt Cod fiscal. Codul propus de Guvern, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, are scopul să clarifice anumite neajunsuri din societate și propune, credem noi, o relaxare fiscală prin faptul că propune reducerea TVA în special la alimentele de bază, continuarea reducerii treptate a CAS sau reducerea drastică a impozitului pe dividende de la 16 la 5% sau mărirea procentului de sponsorizare oferită de societăți comerciale anumitor entități, impozitul pe profit se scade treptat”, a spus acesta.

Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.