Noul Regulament BNR poate fi ignorat?

Noul Regulament BNR poate fi ignorat?

0 240

La inceputul acestei luni, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a anuntat ca Banca Nationala a Romaniei va lua, in urmatoarele doua saptamani, o decizie finala asupra modificarii regulamentului de creditare.
Regulamentul propus de Banca Nationala a Romaniei a starnit proteste puternice ale bancilor comerciale, care au avertizat ca piata imobiliara ar putea intra in criza.
Bancherii au solicitat revizuirea regulilor prin care creditul s-ar putea acorda pe baza fisei fiscale si a testului de stres, incercand totodata sa evite restrictia de acordare a imprumuturilor sub plafonul de 40 la suta din venituri, fata de 70 la suta in prezent.
Potrivit modificarilor propuse de BNR, bancile comerciale ar trebui sa faca o simulare de risc cand acorda imprumuturi, iar clientii vor primi un desfasurator de plata a unor rate mult mai mari, pentru cazul in care s-ar deprecia puternic leul si ar creste foarte mult comisioanele.
Bancherii se tem ca noile reguli ale bancii centrale ar lasa, practic, institutiile de credit fara multi clienti, iar creditele acordate vor fi mult mai mici. Bancile considera ca imprumuturile acordate doar pe baza veniturilor declarate la Fisc in anul anterior, dobanda fixa, dar si calcularea creditului la cea mai mare dobanda din piata din ultimele 18 luni sunt reguli mult prea drasticeNoile masuri propuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in materie de creditare nu pot fi socotite un abuz in contextul recent, acesta fiind un instrument intrebuintat in mod curent atunci cand consumul de orice fel, inclusiv de case, trebuie scazut intr-un moment economic mai putin prielnic, a declarat pentru Agerpres analistul Artur Silvestri, director general al Institutului de Consultanta Imobiliara si profesor in gestiune imobiliara si expertiza de patrimoniu la Universitatea Internationala Francofona (UFI) din Bruxelles.
”La drept vorbind, Banca Nationala nu avea solutie acum. Procedeul, denumit credit crunch, este, in alte tari, o formula uzuala ce nu se comenteaza cu isterii din diverse medii. Efectul, insa, nu va fi atat de brutal pe cat se crede fiinda avem un mediu bancar cu precadere alogen, unde, sucursalele de banci occidentale nu au nicio legatura cu deciziile Bancii Nationale si isi fac planurile proprii, ascultand de reguli independente. De altfel, cu cat acestea vor fi mai numeroase, cu atat dilutia interventionismului de acum va aparea mai clar”, apreciaza Artur Silvestri citat de catre AGERPRES.
Impresia potrivit careia la cresteri de preturi banca iese in castig chiar daca debitorul devine insolvabil este excesiv de simplificatoare, considera analistul citat, fiindca, desi in teorie exista argumente, in realitate nu intra decat in calculele de criza si uneori nici atunci.
”Largirea grilei de creditare, lenta si ascultand de un fel de acord fin, prelungirea treptata a intervalului de imprumut, inceput la noi cu 20 de ani si majorata pana dincolo de limita unei generatii biologice, adica 33 de ani, sunt constructii de masinarii si nu gesturi impulsive a caror stabilitate este asigurata de insusi sistemul functional si mai putin de posibile executari silite”, a precizat Artur Silvestri.
Dincolo de orice critici BNR, azi, la fel ca ieri, la fel ca de la Revolutie si bineinteles ca si maine face absolut ce vrea!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.