Noutati in Legea Educatiei

Noutati in Legea Educatiei

0 142

Se pare ca invatamantul romanesc nu inceteaza sa-si diminueze calitatea datorita unor idei parca scoase din oala de noapte. In noua Lege a Educatiei apar atat de putine lucruri positive – sunt curios si acestea cum vor putea fi implementate – incat este greu de crezut ca a venit vremea pasilor inainte.
Iata si unele prevederi ale noii legi.

Parintii ar putea fi amendati daca au copii chiulangii, prevede noua Lege a Educatiei.
Alte noutati sunt clasa a noua la gimnaziu, liceul de doar trei ani, disparitia educatorilor si invatatorilor sau disparitia titularizarii. Proiectul a primit unda verde in sedinta de Guvern si va fi supus dezbaterii publice timp de doua saptamani.

In primul rand, structura sistemului de invatamant preuniversitar se schimba. Apare clasa pregatitoare in invatamantul primar. Gimnaziul cuprinde clasele 5 – 9, iar liceul va fi de trei ani. Proiectul sustine si înfiintarea unor centre de excelenta pentru elevii supradotati, deci cu conditii speciale, unde précis vor ajunge multe loaze ale imbogatitilor de carton.
O alta propunere prevede ca programa scolara sa acopere 75% din orele de predare, restul timpului fiind organizat de profesor.

Noul ministru are planuri si la capitolul media. Vrea sa infiinþeze un post public de televiziune si unul de radio, ambele dedicate exclusiv educatiei. Lasa sa arda tara, cu scoli ale caror avane cad si care sunt lipsite de incalzire, baba continua sa-si pieptene cele cateva fire de par date cu gel politic.

Bacalaureatul va avea doar doua probe scrise. Nu este o noutate, s-a mai practicat cu ani in urma. Prima va fi una de comunicare in limba romana si intr-o limba straina, iar a doua, in functie de profilul liceului, va fi un test la matematica si alte stiinte.
Este intr-adevar o noutate combinatia limba romana cu o limba straina. Dar daca tu, elev, nu ai invatat (sau nu ai fost invatat) propria gramatica, ce sa-i mai tragic si cu cea a unei limbi straine?
Si admiterea la liceu se va schimba. Elevii vor fi testati la mai multe discipline, intr-o singura proba, si vor primi o caracterizare a aptitudinilor numita portofoliu.

Noutati sunt si pentru parinti. Ei vor semna un contract prin care se obliga sa-si trimita copilul la scoala. Pentru chiul, parintele poate plati amenzi intre 500 si 5.000 de lei sau poate fi pus sa munceasca in folosul comunitatii.
Sip e copil il va durea fix in pix, mai ales pe cei provenind din familii mai cu stare. Las’ sa plateasca babacii, ca de aia m-au facut! Caci chiulul intrat in sange este ca un drog si dezvatul greu.

Educatorii si invatatorii vor disparea: toate cadrele didactice vor fi numite profesori si vor putea sa se bata in piept cu caramida cea mare pe chestia titlului. Pentru asta va fi nevoie de sase ani de studiu. Noutatea o reprezinta anul de stagiu obligatoriu.
Si examenul de titularizare este preconizat sa dispara.

Legea mai prevede ca rectorul unei universitati sa fie numit prin concurs si nu ales de Senatul universitatii, iar directorii din preuniversitar nu vor putea fi membrii de partid pe perioada mandatului.
Schema cu directorii adduce al naibii de mult cu cea a prefectilor apolitici. Doamne, ce le fata mintea!

Proiectul Legii Educatiei a primit unda verde in sedinta de Guvern si va fi supus dezbaterii publice timp de doua saptamani. De parka initiatorii ar tine cont de sugestiile publice!
Proiectul a fost deja criticat de fostul ministru Andrei Marga, care spune ca este peticit, defazat si fara viziune. Nu vi se pare ca Marga are dreptate?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.