Nu-i pace sub cupola Senatului

Nu-i pace sub cupola Senatului

0 137

Ieri, valvataia unei noi dispute s-a aprins la Senat: Ciobanii cu doua fete si turme de interese si de o parte, si de cealalta a muntelui, au cerut sa faca parte din comisiile permanente.
Si uite ca doar ce s-a incheiat la Senat conflictul pe tema revocarii lui Mircea Geoana, ca un altul a si inceput. Dupa ce PD-L a anuntat in plen ca renunta temporar la demersul de debarcare a lui Geoana, senatorii nu au trecut la dezbaterea legilor, ci au declansat noi dispute. De data aceasta pe tema independentilor si a locurilor lor in comisii.

In cadrul plenului de ieri, timpul alocat sedintei a fost ocupat de dispute privind statutul senatorilor independenti. Initial, dupa o prima pauza de consultari, democrat-liberalii au anuntat ca-i lasa lui Geoana un ragaz de a sesiza CCR pe tema revocarii si nu mai insista cu introducerea pe ordinea de zi a acestui subiect, anuntandu-si dorinta de a se legifera. Ulterior, independentul Serban Mihailescu a propus ca ordinea de zi sa include si discutarea solicitarii sale de a fi membru in Comisia pentru Regulament.
„Dat fiind ca in Biroul Permanent, in mod gresit, ca sa folosesc un termen normal, s-a respins aceasta solicitare, va rog sa introduceti pe ordinea de zi la probleme organizatorice solicitarea grupului independentilor de a avea un reprezentant in Comisia de Regulament”, a spus Mihailescu.

Presedintele Senatului a refuzat sa supuna votului solicitarea senatorului independent. Geoana a motivat faptul ca solicitarea lui Mihailescu este nefundamentata si neconstitutionala.
Solicitatea lui Serban Mihailescu a generat aproape doua ore de dezbateri, in care legiferarea a fost blocata in Senat. Astfel ca singura solicitare care a fost supusa votului a fost programul de lucru pentru saptamana viitoare, cerere care nu a intrunit numarul necesar aprobarii.

Senatorul PD-L Alexandru Peres a intervenit, spunand ca Geoana are obligatia sa supuna votului inscrierea pe ordinea de zi a acestei solicitarii, ea fiind „valabila”.

Liderul grupului PSD+PC, Ion Toma, a citat din senatorul Radu Berceanu, din perioada in care Senatul era condus de Nicolae Vacaroiu.
“Berceanu sustinea intr-o interventie in plen in acel moment ca parlamentarii care parasesc grupul parlamentar al formatiunii pe listele careia au fost alesi cad inclusiv din drepturile politice.”

De asemenea, din partea UDMR, Verestoy Attila a amintit ca parlamentarii au fost alesi pentru a legifera, dar fiecare formatiune are programe politice diferite.
„Noi credem ca avem o situatie inedita, noua. O parte dintre senatori (independenti, n.a.) au considerat ca, avand acest vot din partea cetatenilor, sa constituie un grup, asta nu inseamna ca ei cer drepturi politice. Deci domnii care fac parte din grupul independentilor trebuie sa-si gaseasca si ei locul in comisii si in structurile Senatului. Pe noi nu ne afecteaza acest lucru, pentru ca la noi a ramas aceeasi proportie (in cazul UDMR, de la care nu au plecat senatori, n.a.). De fapt, problema in esenta trebuie rezolvata. In componenta comisiilor, inclusiv in cea de regulament, trebuie sa se regaseasca electoratul care a votat pentru anumiti domni senatori”, a sustinut Verestoy.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a inchis sedinta plenului de ieri dupa ce a supus la vot programul pentru saptamana viitoare, care nu a intrunit numarul necesar aprobarii. La cateva minute dupa ce s-a revenit din pauza de consultari ceruta de liderul grupului UDMR, presedintele Senatului a constatat ca s-a depasit timpul alocat plenului, adica ora 13.00. Geoana a sustinut ca, potrivit Regulamentului, la finalul sedintei se supune la vot programul de lucru pe saptamana viitoare. In urma votului, 47 de senatori au votat impotriva adoptarii programului pentru saptamana viitoare, unul s-a abtinut si 34 au votat pentru.

„Nu avem program de lucru pentru saptamana viitoare. Programul de lucru de azi s-a epuizat, ne vedem lunea viitoare”, a anuntat Geoana, inchizand sedinta Senatului.

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a declarat marti ca cererea liderului grupului mixt, Liviu Campanu, ca Serban Mihailescu sa faca parte din Comisia pentru Regulament nu a putut fi acceptata, deoarece aceasta s-a constituit dupa algoritmul politic post alegeri.

Comisia in cauza, care este condusa de liderul grupului PD-L din Senat, Traian Igas, are doar patru membri, din partea fiecarei formatiuni politice, respectiv PD-L, PSD, PNL si UDMR, astfel incat coalitia guvernamentala nu detine majoritatea in comisie.
Liderul grupului PD-L din Senat, Traian Igas, a afirmat ieri ca demersurile facute de democrat-liberali privind revocarea „raman in continuare”, doar ca i se lasa lui Mircea Geoana timpul rezonabil de a se adresa CCR, asa cum a anuntat saptamana trecuta.

Si uite cum, din banii nostril, ai contribuabililor, platim viata de belferi a unui grup care se comporta ca niste copii prescolari la groapa de nisip.
Oare cand va putrezi definitive portocala?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.