„Nu poti să ceri bani pentru o interventie de 8 minute”
O sa fie o ancheta cum au fost multe altele ramase fara raspuns. Este parerea pilotului Constantin Apavaloaie despre investigatia comandanta de seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat Raed Arafat, pe tema interventiei din 21 august din Piatra Craiului.
O sa fie o ancheta cum au fost multe altele ramase fara raspuns. Este parerea pilotului Constantin Apavaloaie despre investigatia comandanta de seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat Raed Arafat, pe tema interventiei din 21 august din Piatra Craiului.
Apavaloaie reusea atunci sa recupereze o tanara accidentata, dupa ce pilotul elicopterului SMURD, sosit cu 2 ore intarziere, a considerat ca interventia este prea riscanta. A reusit in schimb Apavaloaie iar gestul sau de excelenta in pilotaj i-a atras titlul de erou din partea presei britanice, o ancheta, reprosuri de inconstienta si acuzatia ca ar fi cerut bani din partea autoritatilor romane, conduse de Raed Arafat.
Duminica 21 august, in jurul orei 15, Apavaloaie era solicitat sa intervina de catre salvamontistii din Zarnesti si de familia tinerei prabusite de la o inaltime de 30 de metri in zona Caldarea Ocolita din Piatra Craiului.
A urcat rapid la mansa si in cateva minute a ajuns la fata locului, unde a localizat victima, cu ajutorul salvamontistilor zarnesteni, si s-a deplasat in zona Plaiul Foii, pentru a se pregati de interventie. N-a mai decolat, insa, dupa ce dispeceratul DSU le-a interzis salvamontistilor sa mai apeleze la elicopterul privat, pe motiv ca intervine aparatul SMURD.
„ M-am oprit nu am mai decolat – sune Apăvăloaie – si am asteptat sa vina sa vad si eu pe viu cum se zice o interventie a SMURD-ului in munte, am asteptat destul de mult poate chiar mai bine de 2 ore”.
Intarzierea de doua ore a elicoperului SMURD nu a fost insa singurul neajuns al interventiei ISU: dupa un zbor de recunoaştere a zonei, pilotul elicopterului a concluzionat că nu poate efectua intervenţia. Abia atunci, pilotul privat a fost solicitat din nou să intervină.
„Atunci am voirbit cu cei care se ocupau de interventii din partea salvamontului si le-am spus ca eu sunt pregatit sa merg sa o luam pe accidentata de acolo, ceea ce am facut”.
Daca manevra sa curajoasa a fost taxata drept inconstienta de catre diversi comentatori ai interventiei, o acuza mai grava a venit din partea sefului DSU Raed Arafat, care i-a reprosat lui Apavaloaie intr-o emisiune la un post national de televiziune, dupa ce a epuizat argumentele impotriva sa, ca ar fi cerut bani pentru zbor.
Ceea ce Apavaloaie putea sa faca, fiind un operator de zbor privat, doar ca de data acesta, ca si in alte randuri, nu a facut-o „Familia tinerei mi-a spus ca e dispusa sa faca orice din punct de vedere material, ceea ce nu a fost cazul pentru ca a fost un zbor de cateva minute, 8 minute a fost toata interventia, nu poti sa pretinzi bani la o chestie de genul asta”.
În ceea ce priveşte ancheta comandată de Raed Arafat, iritat de succesul elicoperuluiprivat acolo unde SMURD a dat gres, pilotul Apăvăloaie spune că tot ceea ce face el este legal. „Nu am fost intrebat de absolut nimeni nimic, o sa fie o ancheta cum au fost multe altele la care s-au dat sau nu s-au dat raspunsuri”.
Constantin Apăvăloaie pilotează elicoptere de mai bine de 20 de ani şi are la bord peste 7200 de ore de zbor. Este considerat unul dintre cei mai talentati si experimentati piloti, calitati care nu l-au scutit in acest caz de reprosuri si calomnii.
Vifor Rotar
https://www.facebook.com/viorel.ceausu.1/posts/131670877284937