Nu stiu! N-am auzit!

Nu stiu! N-am auzit!

0 182

Modul in care premierul raspunde la diferitele probleme in fata presei, a camerelor de luat vederi sau la microfon, nu mai produce decat grimase. Consilierii din jurul lui nu pot fi atat de jalnici in gandire dar mai ales in exprimare si totusi niciunul nu-i mai atrage atentia, nu-l mai corecteaza si nici nu-l mai sprijina cu reactii cat de cat fundamentate.
Romanii asteapta de la premier si alte raspunsuri decat acelea care incep cu “nu stiu” sau “nu am auzit”. Asa cum il defineste Constitutia, premierul este seful Puterii Executive, nu un oarecare ce poate spune ca nu stie!
Iata inca un exemplu de absurd in ce-l priveste, intr-o problema de importanta majora: “reorganizarea administrativa a Romaniei”. Dupa ce aceasta strategie a fost aruncata pe taraba politica intr-o maniera descalificanta de catre Traian Basescu, este tratata la fel si de seful guvernului. Sa nu se inteleaga gresit. Maniera descalificanta, ignorarea, ne priveste doar pe noi, cetatenii de rand. Pentru cei de la Putere, acest mod de tratare al unei probleme majore este o obisnuinta. Asta pentru ca noi cetatenii, acum nu contam. Asa ca …vineri la postul public de radio, Emil Boc, dezarmant si lipsit de consistenta, ne spune ca : „Nu sunt la curent cu declaratiile presedintelui UDMR. Cert este ca reorganizarea administrativ-teritoriala trebuie facuta in interesul Romaniei si ma refer la faptul ca Romania are nevoie sa aduca mai usor si mai repede bani europeni, ori reorganizarea in forma propusa de noi permite direct judetelor sa aduca bani de la Bruxelles, sa nu mai treaca prin Guvernul de la Bucuresti si sa cunoasca mai bine judetele interesele lor concrete decat le cunoaste Guvernul de la Bucuresti. E unul din obiectivele fundamentale ale reorganizarii, demers care inca se afla in analiza coalitiei”
Nu mai conteaza ca totul este doar o minciuna insistent repetata, care a fost contrazisa tocmai de oficialii de la Bruxelles. Am preluat tot citatul tocmai pentru a arata ca in fata unor asemenea caractere, nu-ti mai poti defini reactia: o fi scarba, o fi furie, o fi ura ? Cum poti sa bulversezi si ceea ce a mai ramas nebulversat doar cu intentia criminala de a te mentine la Putere. Cati tradatori s-au concentrat in acest guvern, ca sa repuna in aplicare o asemenea distrugere economica ? Cui si la ce preturi derizorii li se serveste prezentul si viitorul tinerilor nostri?
Ne-am amagit in ultimii ani cu “reforma statului” prin sute de ordonante de urgenta.
Iar acum, cand pentru a modifica procedura de lucru in cazul derularii fondurilor europene este suficienta doar o simpla hotarare de guvern, reimpartim administrativ Romania ? Reducerea absorbtiei fondurilor europene de catre “sistemul basist” la un nivel de doar 3% (recunoscut de CE in luna iunie a.c.), in decembrie 2010 a fost depasit cu contraperformanta de 2% tocmai de Guvernul Boc. Dupa 6 ani inseamna doar o imensa rea vointa. Cu toate schimbarile ce au tinut de servirea clientelei de partid, in sistem trebuie sa mai fi ramas oameni care stiu sa redreseze situatia. Spunem asta pentru ca pana s-au dumirit ca nu prea se poate fura din fonduri europene, s-au inregistrat si procente de doua, trei ori mai mari de absorbtie dupa 2007, cand la Cotroceni era tot Basescu. Realitatea este ca in acest caz nu putem vorbi decat de tradare a tarii si de un jaf fara limita. Din credite se poate fura, din fondurile UE (monitorizate si cu institutii OLAF destul de bine puse la punct), nu se prea poate, fara sa fi depistat si sa dai banii inapoi.
Intorcandu-ne la motivul reactiei lui Emil Boc, din spusele presedintului UDMR, Kelemen Hunor (un ministru subordonat lui Boc), acesta declara saptamana trecuta la Sfantu Gheorghe, ca Uniunea maghiara nu va putea accepta vreo formula care sa dezavantajeze minoritatea maghiara si sa o scindeze din punct de vedere teritorial.
„Exista mai multe vointe politice care nu se intalnesc, iar in acest moment eu nu vad acel proiect care ar fi sustinut de marea majoritate a coalitiei sau de coalitia in intregul ei si fara un astfel de proiect e greu sa faci o reorganizare”, spunea liderul UDMR.
Deci nici o secunda nu e vorba de avantaje sau dezavantaje privitor la economia romaneasca, la educatia sau sanatatea romanilor ci la dezavantajele …minoritatii maghiare. Nu mai asteptam de la presedintele PDL, Emil Boc, nici credinta si cu atat mai putin forta politica sa indrepte erorile si miscarile bulversante ce cad ca niste tornade de la Cotroceni.
Asteptam de la seful partidului majoritar si de guvernamant, un ardelean ce cu siguranta stie de Ip si Trasnea, nu sa faca minuni ci macar sa nu repete istoria.

Macar asa gluma maghiara legata de permanenta lor la carma tarii romanesti „UDMR guverneaza in permanenta, isi schimba doar din patru in patru ani aliatii de guvernare” sa nu ne mai lase un gust atat de amar.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.