Nucul (Juglans regia)- I
Este originar din Anatolia, de unde s-a raspandit in toata Europa, Orintul Apropiat si chiar si in India.
El poate atinge inaltimi de 25 de metri si poate avea o coroana foarte mare. La inceputul primaverii, face flori masculine sub forma de mitisori, iar ramurile tinere, noi fac conuri mici de flori femele. Frunzele sunt la inceput mai rosiatice apoi pe masura ce cresc se fac verzi. Fructele sunt, nucile sunt lemnoase si sunt unvelite intr-un? invelis verde care se transfotma pe carcurs in maro pe masura ce se coc.
Se poate spune, fara a exagera deloc, ca este o adevarata farmacie verde, aproape tot ceea ce produce putand fi folosit in scopuri medicinale.
- Parti utile:
????????? Frunzele – se culeg in iunie si iulie, se usuca rapid la temperaturi de 400C. Au proprietati hipoglicemiante, diuretice, previn si combat infectiile tubului digestiv si cele renale.
????????? Cojile verzi care invelesc fructele pana la maturitate sunt foarte bogate in iod si taninuri, avand efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei.
????????? Fructele (nucile) Se aseaman foarte bine cu creierul uman.Sunt un medicament-aliment, foarte bogate in vitamina E, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regland pe cale naturala nivelul colesterolului in sange, avand proprietati stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace.
????????? Axul nucii, adica acea pojghita care desparte miezul de nuca in doua, este puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii.
????????? Miezul de nuca – un aliment-medicament cu putere calorica la fel de mare ca si carnea, dar mult mai sanatos.
- Utilizari medicinale:
????????? Cresterea imunitatii – mai ales in cazul varstnicilor si al persoanelor istovite de o boala grea. Se amesteca un pahar de miez de nuca pisat, stafide si caise uscate cu 300 g miere de albine. Se consuma cate o lingura de trei ori pe zi, inainte de masa.
????????? Hipotiroidia – se administreaza, de asemenea, tinctura de coji verzi de nuca, din care se iau cate 4 lingurite pe zi. Foarte bogate in iod, in alte substante active care favorizeaza activitatea tiroidei, cojile verzi de nuca sunt stimulatorul tiroidian natural ideal.
????????? Intarirea organismului dupa boala sau in caz de oboseala cronica. Se consuma un amestec format din cantitati egale de miez pisat, cascaval ras si stafide.
????????? Eliminarea durerilor cardiace: Se consuma faina de nuci obtinuta prin macinare, amestecata cu stafide. Fara stafide, se bea cu apa de catre bolnavii de colita si enterocolita.
????????? Procese inflamatorii ale cailor urinare, cu urinari dese. Se administreaza miez de nuca prajita la gratar cu lemne, foarte bine pisat. Se administreaza cu apa.
????????? Curatarea vaselor sanguine. Se toaca marunt coaja uscata de la 14 nuci (neaparat 14!), se amesteca cu 500 ml tuica, se lasa la macerat 70 zile. Se bea cate o lingura, dimineata pe nemancate. Leacul le e de folos si persoanelor cu depuneri de saruri, tromboza, chisturi si tumori, mastopatii fibromatoase.
????????? Tratarea tusei. Se piseaza 4 nuci intregi (miezul si coaja), se amesteca cu o lingura de fructe uscate de soc. Se fierbe amestecul in 500 ml apa, pe foc mic, 15 minute. Se raceste, se strecoara si se amesteca cu o lingura de miere de albine. Se bea cate o lingura, de trei ori pe zi, timp de 7 zile.
????????? Ulcer stomacal. Se prepara un ceai din membranele (pereti care despart miezul nucii) a 4-5 nuci si 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza o ora in termos, se strecoara si se bea cate o lingurita dimineata sau inainte de culcare, pe nemancate.
????????? Diabet, colita, boli ale traiectului digestiv, tiroidoza, hipertensiune. Se trateaza cu tinctura din membranele uscate. Acestea se pun intr-un borcan de 500 ml se pun, pe o treime a lui, tocate marunt, apoi se umple borcanul cu tuica si se lasa la macerat 21 de zile. Dupa stoarcere, se pastreaza intr-o sticluta de culoare inchisa. Se bea cate o lingura pusa in 100 ml apa, cu 30 minute inainte de masa.