Numar record de MASTERANZI in 2009

Numar record de MASTERANZI in 2009

0 240

Anul 2009 este cel de-al doilea an prin care absolventii de facultate termina cei trei ani, respectiv patru ani, alocati programelor de invatamant ce merg pe sistemul Bologna.
Acest an este unul special pentru ca numarul absolventilor se apropie de cifre record din cauza suprapunerii mai multor sisteme de invatamant din cadrul unitatilor de invatamant superior din Romania.
In consecinta, anul acesta vor absolvi facultatea, promotia 2009, studentii facultatilor de trei ani, dar si cei care au mers pe sistem vechi si au intrat la facultate cu un an, doi inainte si termina acum ciclul de patru ani si, respectiv, cinci ani.
Asadar, anul 2009 va inregistra o adevarata inflatie de masteranzi.
Conform statisticilor, peste o treime din absolventii de facultate vor urma, anul acesta, si cursuri postuniversitare.
Universitatile au speculat aceata oportunitate, astfel ca numarul programelor de masterat este extrem de mare, iar gama de domenii vizate este foarte variata: de la onomasiologie, stiinta motricitatii pana la cum sa tii furculita la o cina „pretentioasa”.
Acest fapt are consecinte daunatare pe piata muncii, deoarece diploma de masterat „made in Romania“ nu mai are nicio greutate in momentul angajarii.
Numarul excesiv de programe postuniversitare a facut ca acestea sa-si piarda insa importanta pe piata muncii.
Potrivit datelor Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), institutia abilitata sa isi dea acceptul asupra cursurilor de masterat autohtone, pana in momentul de fata, pentru anul universitar 2009 – 2010 au fost depuse spre acreditare 1.860 de astfel de programe, dintre care 142 au fost respinse. Motivul? Potrivit presedintelui ARACIS, Ioan Curtu, „unele universitati au depus acelasi continut, dar au modificat doar titlul masteratului, iar cateva universitati au bagat absolventii la masterat direct de la colegiu“.
Numarul mare de programe si conditiile lejere de admitere duc, automat, la un numar prea mare de masteranzi. Astfel, in cadrul universitatii bacauane „George Bacovia“, intre 40% si 60% dintre absolventii de facultate sunt admisi apoi si la masterat, situatie in care se regasesc 57% din absolventii ultimelor cinci promotii ale universitatii „Dunarea de Jos“ din Galati.
Motivul pentru care s-a ajuns in aceasta situatie ridicola este programul „Bologna”.
Daca pana in 2008 masteratul reprezenta un program postuniversitar optional, in momentul actual el este o simpla continuare a studiilor; cu alte cuvinte, pentru a obtine aceeasi calificare cu a unui absolvent care a terminat facultatea pana in 2007, studentii de acum trebuie sa urmeze, pe langa cei trei ani de studii universitare, si doi ani de masterat. Motivul pentru care 87% dintre tinerii romani aleg sa-si continue studiile si dupa finalul facultatii este tocmai acumularea de cunostinte necesare pe piata muncii.
Ultimele cifre disponibile la nivel comunitar arata ca 16% dintre studenti s-au indreptat spre un alt domeniu decat cel studiat in cursul facultatii, iar 30% au ales sa schimbe institutia de invatamant.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.