Numarul infectiilor respiratorii este in crestere
Numarul total al infectiilor respiratorii acute raportate este de 78.211, in crestere cu 16,5% fata de cel inregistrat in saptamana precedenta, peste 6.200 de cazuri inregistrate necesitand internare intr-o unitate de specialitate, a informat intr-un comunicat de presa, Ministerul Sanatatii. In a doua saptamana a anului 2011, incidenta virozelor respiratorii se incadreaza in nivelul asteptat pentru aceasta perioada a anului. Cazurile de imbolnavire prin infectii respiratorii si gripa sunt sporadice, fara a exista focare epidemice, precizeaza Ministerul Sanatatii.
Pana in prezent, au fost confirmate 15 cazuri de imbolnavire cu virusuri gripale (dintr-o eroare de redactare s-au comunicat 16 cazuri de gripa), dintre care 12 cazuri de imbolnavire cu A/H1N1, 2 cu virusul de tip B si unul cu H3N2.
In perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boala, au fost inregistrate 3 decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1 – un barbat in varsta de 61 de ani din judetul Iasi, care a calatorit in afara tarii, si 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iasi) si respectiv 23 ani, din judetul Prahova.
Doar vaccinarea eficienta in prevenire
Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca vaccinarea este singura metoda eficienta de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomanda ca persoanele care se afla in grupele cu risc crescut sa se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea impotriva gripei.
Specialistii precizeaza ca cei care au fost vaccinati anul trecut beneficiaza de protectie impotriva infectarii cu virusul gripal A/H1N1, precum si cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta continand tulpina pandemica A/H1N1.
Totodata, masurile de igiena personala sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa: spalarea permanenta cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, evitarea zonelor aglomerate, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse).Totodata, se impune adoptarea unei tinute vestimentare de protectie impotriva frigului.
Pentru prevenirea aparitiei formelor severe de imbolnavire se recomanda tuturor persoanelor care prezinta simptome de boala – febra, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare si/articulare sa se prezinte la medicul de familie pentru consult si tratament adecvat.
Administrarea antibioticelor nu are eficienta asupra infectiei gripale si se recomanda evitarea administrarii oricarui tip de antibiotic inainte de prezentarea la medic.
Pana la 9 ianuarie 2011, la nivel national au fost efectuate aproximativ 1.100.000 de vaccinari impotriva gripei, din care un procent de 49,9% la grupa de varsta de 65 ani si peste.